Srpska narodna partija

Србија и Кина потписале Меморандум о сарадњи у области свемирских технологија

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и председник Кинеске националне свемирске администрације Кеђан Џанг потписали су данас, током видео-конференцијског састанка, Меморандум о сарадњи у области иновација у истраживању и употреби свемира у мирне сврхе.

Министар Поповић је изразио задовољство потписивањем Меморандума који ће, према његовим речима, имати високу употребну вредност за државу, науку и универзитете, али и за привреду и грађане у Републици Србији.

Меморандумом је предвиђено да Србија и Кина развијају билатералну сарадњу у области развоја и употребе свемирских технологија, сателитских система и система осматрања земље из свемира са применама у областима паметне пољопривреде, телекомуникација, екосистема, система даљинског осматрања и геолокацијског позиционирања.

Кинески партнери упутили су позив делегацији Владе Републике Србије и српским научницима да посете Кинеску свемирску агенцију и центре за развој свемирских технологија.

„Наши партнери из Кине спремни су да Србији ставе на располагање све своје знање и искуство у области развоја и примене свемирских технологија. Оваква отвореност и спремност на сарадњу, коју је исказао господин Џанг, показује колико је велико наше међусобно поверење и колико је снажно челично пријатељство између наше две земље“, навео је Поповић.

Председник Кинеске националне свемирске администрације Кеђан Џанг указао је да је Србија стари пријатељ Кине.

„Потписивање меморандума је у заједничком интересу обе земље и представља корак напред у промовисању билатералне сарадње у области свемирских технологија. Надам се да ће ова област убудуће заузимати значајно место у плану економске сарадње Кине и Србије на добробит наших грађана“, рекао је Џанг.

Он је истакао да Србија има одличне инжењере и изразио очекивање да ће се што већи број српских научника укључити у заједничке пројекте Кине и Србије у овој области.

„Наш циљ је да се на свемирским летелицама које ћемо заједнички пројектовати нађе и застава Србије“, рекао је Џанг.

Меморандумом је предвиђено да Србија и Кина развијају билатералну сарадњу у истраживању, развоју и примени свемирских технологија укључујући заједничку изградњу станица за пријем сателитских података, развој сателитских система и сервиса са пружањем услуга лансирања, размене и примене сателитских података у сврху развоја иновативних услуга и развоја науке о земљи, опажања, климатских промена и животне средине и друго.

Опције за дељење поста