Srpska narodna partija

Председник Српске народне партије

Др Ненад Поповић

“Нема предаје, Косово је Србија! Догодине у Призрену!”

 
potpis_dr_nenad_popovic
predsednik-nenad-popovic

Биографија

Др Ненад Поповић је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије у трећем мандату. Пре тога је био министар за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије у два мандата (2017–2022.). У прошлости је био успешан предузетник, бизнисмен и економиста.

Српску народну партију (СНП) основао је 2014. године након што је био потпредседник Народне скупштине Републике Србије. Као председник СНП, он се залаже за националну визију независне и слободне Србије, и тежи да изгради економски развијену, просперитетну и друштвено одговорну Србију. Верује да са одговарајућим послом, образовањем, здравственом заштитом и социјалним приликама Срби могу постати срећнији и продуктивнији. СНП је парламентарна странка од 2016. године која има локалне организације у градовима и општинама широм Републике Србије.

Каријеру у државној служби започео је 2005. године као шеф Економског тима за Косово и Метохију, и заменик председника Координационог центра Владе Републике Србије за Косово и Метохију. У том периоду изградио је своје мишљење и стекао свеобухватнији увид у проблематику Косова, које види као неотуђиви и духовно најважнији део Србије.

У периоду од 2008. до 2012. године, др Поповић је био народни посланик у Народној скупштини, након чега је  од 2012. до 2014. године био потпредседник Народне скупштине Републике Србије. Водио је посланичку групу пријатељства са Руском Федерацијом.  

Пословну каријеру почео је као снадбевач алуминијумом и металима за светске компаније као што су Еуромин (Euromin), Витол Група (Vitol Group) и Марк Рич Инвестмент (Marc Rich Investment). АБС Електро, компанија коју је др Поповић основао 1994. годинe, данас броји 3.100 запослених у осам компанија и научних института у Русији.

Др Поповић је дипломирао на Машинском факултету у Београду, а магистрирао и докторирао на Економском факултету у Москви. Био је 5 година професор на Економском факултету Универзитета Ломоносов у Москви. Завршио је 10. класу Високе школе безбедности и одбране 2021. године. Почасни је члан Инжењерске академије Србије. Говори руски и енглески језик.

Аутор осам књига и више од 120 научних радова из области економије, регионалног развоја, менаџмента, економских односа Србије и Русије, као и економског развоја јужне српске покрајине Косова и Метохије.

Основао је 2002. године Фондацију ,,АБС Електро’’, хуманитарну организацију која подржава различите пројекте везане за децу, културу, науку, образовање и спорт. Почасни је председник Фондације „Свети Александар Невски” из Београда, која је заслужна за обнову меморијалног комплекса споменика Руски Некропољ на Новом гробљу у Београду. Почасни је председник Фондације ,,Бесмртни пук’’ из Београда. Био је и  председник ФК Партизан.

Др Поповић је носилац Ордена за хуманост Државне заједнице Србије и Црне Горе за изузетне доприносе у помоћи српском народу на Косову и Метохији. Председник Руске Федерације, Владимир Путин, доделио му је 2010. године Орден Пријатељства за посебан допринос развоју и јачање економских и друштвених веза Србије и Русије.

Носилац је неколико ордена које додељује Српска Православна Црква: Орден Светог Саве другог степена за обнову и јачање вере и цркве у Србији, који додељује Његова светост патријарх српски, Орден Светог краља Милутина Српске православне цркве у знак признања за помоћ у уређењу храмова и манастира Епархије зворничко-тузланске, који додељује Његова светост патријарх српски.

Такође, примио је и неколико престижних признања које додељује Руска Православна Црква, од којих су најзначајнија: Орден Светог Данила Московског за духовни препород Русије, који додељује патријарх московски и целе Русије, Орден преподобног Сергеја Радоњешког за посебан допринос развоју односа и зближавању православних народа, који додељује патријарх московски и целе Русије, Орден Преподобног Серафима Саровског за посебан допринос оживљавању манастира, цркава, храмова, као и за црквено-друштвени активизам, који додељује патријарх московски и целе Русије.

Ожењен је и отац петоро деце.