Srpska narodna partija

Министар Поповић отворио Регионални иновациони стартап центар у Ужицу: Најсавременија опрема и менторска подршка за младе технолошке предузетнике

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић отворио је данас Регионални иновациони стартап центар у Ужицу и том приликом изјавио да је ово место у коме ће будући технолошки предузетници имати најсавременију опрему и менторску подршку за развој својих иновационих идеја.

„Желимо да млади у свим регионима Србије имају једнаке могућности да отварају своје стартап компаније. Деца у Ужицу су исто тако паметна као и она у Београду, Нишу, Новом Саду. Само им треба обезбедити једнаке услове да могу да покажу своје иновационе потенцијале. То смо и учинили данас овде у Ужицу“, рекао је Поповић.

Он је навео да је Град Ужице важан центар индустрије и да у овом граду Златиборског округа послују велике и успешне компаније, као што су Ваљаоница бакра Севојно, Импол Севал, Први партизан, које бележе добре резултате и значајно доприносе развоју локалне привреде.

„Овај стартап центар даће нови импулс развоју и дигитализацији привреде Ужица. Овде ће се развијати иновације примењиве у  компанијама ужичког краја, а такође отвараће се и нове стартап компаније које ће допринети већем запошљавању младих. Желимо да млади остају у Ужицу и да се враћају у Ужице знајући да овде имају услове за рад и напредовање“, навео је Поповић.

Он је истакао да је један од његових приоритета као министра подршка отварању што већег броја стартап компанија, којих данас у Србији има око 400, док у Израелу, који има приближан број становника као Србија, постоји око седам хиљада стартапова.

Министар Поповић је рекао да ће у Стартап центру у Ужицу млади предузетници, поред простора и најмодерније ИТ опреме, добити и подршку најбољих ментора који ће их обучавати како да успешно наступе на домаћем и иностраном тржишту.

Градоначелник града Ужице Тихомир Петковић изразио је захвалност министру Поповићу на подршци за отварање Стартап центра и прилици да овај град покаже да је „извор иновативних људи и идеја“. „Ово је место где ће сви Ужичани, а пре свега наши млади, моћи да покажу своју иновативност и креативност. Већ имамо прве станаре у центру, а ускоро очекујемо и формирање првих стартап компанија“, рекао је Петковић и додао да су иновације и ИТ сектор будућност Ужица.

Пројекат отварања Регионалног иновационог стартап центра реализовали су Град Ужице и „Регионална развојна агенција Златибор“ уз финансијску подршку Кабинета министра за иновације и технолошки развој.

Укупна вредност инвестиције износи преко 60 милиона динара, а адаптиран је и опремљен простор од 422 квадрата у центру града, који је намењен за рад стартап компанија.

На основу Програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара Кабинет министра за иновације и технолошки развој отворио је девет Регионалних иновационих стартап центара и то у Ужицу, Чачку, Пироту, Зрењанину, Ваљеву, Горњем Милановцу, Крушевцу, Суботици и Старој Пазови.

Планирано је отварање још пет центара у Ариљу, Прибоју, Свилајнацу, Крагујевцу и Зубином Потоку на Косову и Метохији.

Опције за дељење поста