Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ ЗА НОВОСТИ: БРИНЕМ ЗА ВУЧИЋА, „КАВЧАНИ“ СЕ НЕ ИГРАЈУ

ИНТЕРВЈУ ДР НЕНАДА ПОПОВИЋА, МИНИСТРА У ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ПРЕДСЕДНИКА СРПСКЕ НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ

1. Да ли ће Српска народна партија и на ове изборе ићи заједно са Српском напредном странком? Какав изборни резултат владајуће коалиције очекујете и хоћете ли бити на министарској функцији и после 3. априла?

Наша политика је увек била независна и суверена Србија која чува своје Косово, Републику Српску, свој народ у Црној Гори. Србија која штити традиционалне вредности, своју веру и Цркву, природну породицу, своје природне ресурсе и енергетску безбедност. Ми смо за војно неутралну државу која никада неће бити део НАТО пакта. Желимо развој најбољих односа са нашом руском браћом, али и партнерима из Европе. Верујем да делимо највећи део ових програмских начела са партнерима из Српске напредне странке и да ће управо она бити основа наших разговора о наставку сарадње пред предстојеће важне изборе за будућност Србије.

2. Сматрате ли да ће опозиција успети да се договори око заједничког кандидата за председничке изборе и може ли он да угрози победу кандидата владајуће коалиције?

Опозиција ће учинити све да истакне заједничког кандидата који би могао да прође у други круг председничких избора. Колико год биле изражене разлике између партија у опозицији, оне ипак схватају да само уједињене могу да угрозе председничког кандидата владајуће коалиције, а посебно ако то буде био председник Вучић. Зато је веома важно да све родољубиве партије које подржавају напредак Србије у последњих осам година покажу јединство и подрже председника Вучића на председничким изборима.

3. Како гледате на то што постоје индиције да се политички инспиратори и наручиоци атентата на председника Вучића – а које је требало да изврше припадници „кавачког клана“, чији је један од шефова Радоје Звицер – налазе у Црној Гори? Према неким информацијама тај напад планиран је за почетак изборне кампање у Србији?

Један сам од ретких политичара у Србији који се не плаши да каже да је Мило Ђукановић шеф криминалног режима који руководи кавачким кланом. Због тога и сам добијам озбиљне претње од припадника криминалних кланова из Црне Горе повезаних са Ђукановићем. Морам да будем забринут за председника Вучића јер знам да се ови људи не играју. То је исти криминални клан који је млео људе и секао главе по Београду. Верујем у наше службе безбедности и уверен сам да су предузети сви кораци да се одговорни за припрему атентата на председника Вучића што пре ухапсе.

4. Постоји ли реална опасност да се остваре све очигледнији планови појединих западних центара моћи да се Милорад Додик склони са власти, а Република Српска укине?

Ти покушаји непрестано трају, а у последње време су интензивирани са променом администрације у Вашингтону. Србија никада не сме да дозволи да оно што су Срби изборили својом крвљу буде укинуто. То неће дозволити ни Русија.

5. Страхујете ли да ће деструктивна политика коју воде власти у Приштини, најављујући нове упаде на север КиМ и забрану гласања у покрајини 3. априла, довести цео регион на ивицу нових нестабилности и сукоба?

Србија мора да учини све да заштити Србе на северу Косова. Никоме није у интересу ескалација насиља на Косову, али Србија мора да буде спремна за сваки сценарио како би заштитила безбедност свог народа на Косову. Сигуран сам да ћемо у томе имати подршку Русије. Око Косова више не сме да буде повлачења. Београд је учинио све на шта се обавезао у Бриселу, а Приштина ништа. Наша позиција мора да буде доследна и непромењива, а она подразумева поштовање нашег Устава и Резолуције 1244 Савета безбедности УН по којој је Косово неотуђиви део Србије.  

6. Каква би била ваша порука за ЕУ која на све те потезе из Приштине готово и да не реагује?

Нажалост, ЕУ није показала капацитет да стане иза договора које је сама модерирала. То је још један доказ да је садашња ЕУ нефункционална организација која мора да претрпи корениту реформу како би опстала у будућности. Србији је место у ЕУ, али само са Косовом као њеним саставним делом.

7. Све су веће тензије између Запада и Русије, а због Украјине, хоће ли Србија доћи у ситуацију „да изабере страну“ и како би, по Вама, требало да се постави?

Русија више нема где да се повуче. НАТО јој је дошао на кућни праг. Замислите да се вама неко појави са пушком испред стана. Морали бисте да реагујете и да браните оно што је ваше. Цео свет види колико је у последњих 20 година подигнута борбена моћ Русије и колико је Русија постала важан међународни политички фактор, уверен сам да западне земље и саме знају да било какав напад на Русију не би прошао без тешких последица. Због тога се надам спуштању тензија у Украјини.

8. За крај године најавили сте изградњу српског нуклеарног центра, што су поједини довели у везу са наводним плановима за изградњу нуклеарке у Србији?

Ради се о центру нуклеарних технологија, пре свега за медицинске намене, где ће се производити лекови за онколошке болеснике. У овом тренутку ти лекови се у највећој мери увозе у нашу земљу из Хрватске. Они који су против тог центра заправо штите тај увознички лоби. Са овим центром Србија ће почети сама да производи ове лекове и да их извози у иностранство. Наш интерес је да имамо најбоље нуклеарне научнике, истраживаче, експерте који ће радити у овом центру, а да ли ћемо у будућности градити нуклеарну електрану у Србији, о томе ће се тек разговарати и та одлука може да буде донета само уз најшири национални консензус.

Опције за дељење поста