Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ: СУТРА СТИЖЕ СУПСТАНЦА ЗА СПУТЊИК В

Министар у Влади Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић најавио је да ће сутра у Србију бити допремљена значајна количина супстанце за производњу вакцине Спутњик В на Институту Торлак.

„Ради се о количини супстанце довољној за производњу преко 250.000 доза компоненте 1. После десетак дана, према најавама наших руских партнера, у Србију би требало да буде допремљена супстанца за производњу исте количине вакцина компоненте 2. Очекујемо да ће Торлак у следеће две недеље имати око 550.000 вакцина Спутњик В компоненте 1 и компоненте 2“, рекао је Поповић.

Он је навео да ће након производње вакцине на Торлаку, по 18 узорака од сваке серије, бити упућено на руски Институт Гамалеја где ће се извршити контрола узорака, а после тога вакцине ће моћи да буду пуштене у промет.

„Очекујемо да се то догоди у року од три недеље од када узорци пристигну у Гамалеју“, навео је Поповић који се тренутно налази у Москви.

Он је истакао да ће супстанца редовно пристизати у Србију, по динамици коју су утврдиле српска и руска страна, све до испуњења уговора који, у почетној фази, подразумева производњу четири милиона вакцина.

Опције за дељење поста