Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ И ПАТРУШЕВ: РАЗВОЈ НАЈБОЉЕ САРАДЊЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ

Министар у Влади Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић састао се са министром пољопривреде Русије Дмитријем Патрушевим и том приликом истакао важност развоја најбоље сарадње у области пољопривреде између две земље.

„Србија и Русија имају споразум о бесцаринској трговини који нашој земљи омогућава да практично све што произведе извози у Русију без царина“, рекао је Поповић.

Он је истакао да је то огромна предност за српске компаније и да тај потенцијал у будућности морамо да искористимо у пуном обиму.

Поповић је истакао да је укупна вредност робне размене пољопривредно-прехрамбених производа између Србије и Русије током 2020. године износила више од 480 милиона долара. „Упркос пандемији корона вируса, то представља повећање од десет одсто у односу на вредност размене у 2019. години и рекордан ниво размене између две земље“, рекао је Поповић.

Он је навео да је Србија лидер у Европи у развоју напредних дигиталних решења за пољопривреду. „Српски институт Биосенс развија решења која подразумевају примену космичких технологија и вештачке интелигенције у пољопривреди, која могу да повећају приносе до четири пута, као и да остваре уштеде за пољопривреднике до 30 одсто у потрошњи горива и ђубрива“, рекао је Поповић.

Министар Патрушев изразио је задовољство због узлазног тренда раста обима робне размене између све земље. Он је навео да ће 10. јула ступити на снагу бесцарински споразум између Русије, Србије и земаља Евроазијске економске уније који ће донети нове погодности за извоз и бити додатни подстицај расту трговинске размене у области пољопривредних и прехрамбених производа између две земље.

Он је истакао важност улоге Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије у развоју односа две земље у пољопривреди и изразио захвалност министру Поповићу, као председнику Међувладине комисије, на његовом личном ангажовању на унапређењу српско-руске сарадње у овој области.

Министар Поповић изразио је захвалност министру Патрушеву на принципијелној подршци коју Русија пружа Србији на очувању њеног територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова.

Поповић је навео да Србија никада и ни по коју цену неће увести санкције Русији.

Опције за дељење поста