Srpska narodna partija

МИНИСТАР ПОПОВИЋ НА ”ИНВЕСТ СРПСКА 2021”: СРБИЈА И РЕПУБЛИКА СРПСКА ГРАДЕ ЗАЈЕДНИЧКУ БУДУЋНОСТ

„Србија и Република Српска граде заједничку економску будућност која ће донети просперитет српском народу са обе стране Дрине“, истакао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић на отварању Прве инвестиционе конференције ”Инвест српска 2021” у Лакташима.

Обраћајући се присутнима министар Поповић пренео је искуства Србије у изградњи инвестиционог амбијента који је омогућио да Србија у последње три године буде лидер у Европи у привлачењу страних инвестиција.

”И упркос паду привредне активности у читавој Европи, услед пандемије корона вируса, очекујемо да ће Србија ову годину завршити са растом БДП-а већим од 7 одсто, чиме се ставља у ред најбрже растућих економија у Европи”, рекао је Поповић.

Он је указао да је кључ економског напретка сваке земље знање и да су највећи потенцијал за развој Србије и Републике Српске наши млади инжењери и иноватори.

”Ми смо народ Николе Тесле и Михаила Пупина. Како су њихови изуми мењали токове цивилизације тога доба, данас неки нови Срби, наши млади инжењери, стварају решења која мењају свет. Они су наша будућност”, рекао је Поповић.

 Он је подсетио да је Србија у протеклих неколико година уложила преко 100 милиона евра у изградњу иновационе инфраструктуре и стартап екосистема, што је довело до тога да је извоз ИКТ услуга из Србије у 2020. години достигао 1.44 милијарде евра.

Према његовим речима Србија се убрзано развија захваљујући огромним напорима председника Вучића и Владе и постаје економски, војно и политички све снажнија земља.

”Као таква Србија је посвећена регионалној стабилности, миру и успостављању што ближе сарадње са земљама у окружењу”, рекао је Поповић и подсетио на несебичну помоћ Србије земљама у окружењу када је у питању испорука вакцина.

”Србија је прва земља у Европи која производи вакцину „Спутњик В“ на својој територији. Тиме је уз помоћ братске Русије ојачала свој здравствени суверенитет и моћи ће још више да помаже другим земљама”, рекао је Поповић и додао да Република Српска, као и увек, ту заузима посебно и прво место.

„Нико нама у Србији не може да забрани да волимо и бранимо Републику Српску и нико Србима у Републици Српској и Босни и Херцеговини не може да забрани да воле Србију. Ми смо увек заједно”, поручио је Поповић.

Поповић је рекао да руководство Републике Српске има снажну подршку Србије у њеном очувању.

”Не дамо наше Косово, не дамо нашу Републику Српску. Борићемо се по сваку цену за наше интересе и наш народ, јачајући нашу економију и ослањајући се на наше природне савезнике, а пре свега Русију”, рекао је Поповић.

На отварању конференције ”Инвест Српска 2021”, у организацији Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, говорили су и Радован Вишковић, премијер Владе Републике Српске, Недељко Чубриловић, председник Народне скупштине Републике Српске, Дражен Врховац, директор ИРБРС, док се Милорад Додик, српски члан председништва БиХ, обратио путем видео поруке.

Конференција у Лакташима почела је у четвртак 17. јуна, а завршава се у суботу 19. јуна.

Опције за дељење поста