Srpska narodna partija

Поповић: Србија има пуну подршку Русије за производњу вакцине, Борисов: руска вакцина у Србији биће по уговореним количинама

Копредседник српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу министар за иновације и технолошки развој у Влади Србије Ненад Поповић захвалио је данас Русији на подршци суверенитету Србије по питању КиМ, поштовању њеног Устава и Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, као и на помоћи у снабдевању вакцина и производњи руске вакцине у земљи.

На заједничкој конференцији с потпредседником Владе Русије Јуријем Борисовом, који је у званичној посети Београду, Поповић је нагласио да Русија дистрибуира вакцине Србији у моменту када и сама има изазов у снабдевању.

“Данас ми је Борисов потврдио да нас Русија неће оставити на цедилу и да ће са нама поделити вакцине”, рекао је Поповић.

Додао је и да Борисов инсистира на томе да се руска вакцина “Спутњик В” производи у Србији и да том смислу има подршку и председника Русије Владимира Путина и руске владе.

Поповић је изразио наду да ће производња руске вакцине у српском Институту „Торлак“ почети што пре, и додао да ће се одвијати у две фазе, при чему би прва фаза могла да почне за два до три месеца, а друга у року од седам до девет месеци.

Тема данашњег састанка, наводи Поповић, били су пројекти који се између две земље одвијају у свим областима и поручио да Србија жели још више заједничких пројеката са Русијом.

Додаје да су разговарали о Нафтној индустрији Србије (НИС), пројекту Петрохемије, гасоводу који је изграђен и захваљујући којем, истиче Поповић, Србија јача свој енергетски суверенитет.

Поповић је захвалио Русији и на помоћи за завршетак Храма Светог Саве у Београду.

Најавио је да ће се формирати нове радне групе које ће на месечном нивоу морати да дају извештаје у свим областима, од економије, индустрије, енергетике, ИТ сектора.

“Велика захвалност Русији за изванредну економску, политичку и сваку другу сарадњу, чију основу су поставили наша два председника, Владимир Путин и Алексаднар Вучић”, закључио је Поповић.

Копредседник српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку заменик председника Владе Руске Федерације Јуриј Борисов поручио је данас да Ће Русија ће Србији испоручити вакцине “Спутњик В” у количинама које су договорене и увек ће изаћи у сусрет српским партнерима.

Након састанка с председницом Владе Аном Брнабић и министром за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем у Београду, Борисов је рекао да је тај састанак био конструктиван и да је разговарано о актелним, али и будућим пројектима између две земље.

Истакао је да сарадња између Србије и Русије непрестано расте и да се стално отварају нове странице билатералне сарадње, било да је реч о саобраћају, индустријскогј производњи, ИТ сектору, а сада и са вакцинама.

“Пандемија је отворила нову страницу наше сарадње”, рекао је Борисов и изразио наду да ће се производња руске вакцине “Спутњик В” остварити у обе фазе на територији Србије.

Нагласио је да је руска вакцина у свету стекла углед, због ефиксаности и безбедности.

Борисов је навео да је тема разговора била и сарадња у области саобраћаја и подсетио да руска предузећа раде на модернизацији српске железнице која ће, истиче, имати боље и брже кретање возова и путника.

Истакао је и да се сарадња у области енергетике одвија добро и похвалио отварање деонице гасовода Турски ток кроз Србију који ће, како каже Борисов, Србији донети додатне погодности као транзитној земљи за гас.

Борисов је честитао грађанима Србије Дан државности – Сретење и захвалио на пријему.

Потпредседник руске владе данас ће примити и председник Србије Александар Вучић.

(Извор: Танјуг)

Опције за дељење поста