Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ: ОДОБРЕНА ТОРЛАКОВА ВАКЦИНА У РУСИЈИ

Руски национални институт за епидемиологију и микробиологију Гамалеја потврдио је квалитет вакцине произведене на Торлаку и одобрио да се у будућности у овом српском институту производи вакцина Спутњик Ве против корона вируса. Србија ће тако постати прва земља у Европи која производи вакцину Спутњик Ве, саопштено је на састанку који су данас у Москви одржали министар у Влади Србије и председник Мешовитог комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић и директор Института Гамалеја Александар Гинтсбург.

Министар Поповић је подсетио да су валидационе серије вакцине из Торлака прошлог месеца послате на проверу у Институт Гамалеја.

”Институт Гамалеја потврдио је да вакцине произведене у Торлаку задовољавају прописане стандарде квалитета. Данас смо од наших руских партнера примили ту потврду и добили смо одобрење да кренемо даље са производњом”, рекао је Поповић.

”Ово је велика вест за Србију. Наша земља поново ће постати сила у производњи вакцина, а то је данас као да имате најмоћније оружје којим штитите безбедност својих грађана”, рекао је Поповић.

Он је истакао да у следеће две недеље очекује да у Србију из Русије стигне значајна количина супстанце за производњу обе компоненте вакцине Спутњик Ве.

„Веома брзо Србија ће имати довољно вакцина да потпуно покрије своје унутрашње потребе, а са председником Вучићем разговараћемо о томе где треба упутити вакцине ван граница Србије, како бисмо пружили помоћ нашим партнерима у региону и Европи у борби против корона вируса”, рекао је Поповић.

Хвала председнику Вучићу на подршци у овом важном пројекту за Србију, хвала целој Влади, Институту Торлак, његовом руководству и запосленима, као и свима другима који су веровали да ће овај тренутак доћи и да ће Србија, уз помоћ наше руске браће, производити на својој територији вакцине против корона вируса.

Директор Института Гамалеја Александар Гинтсбург изразио је задовољство због одобрења валидационих серија вакцина произведених у Торлаку.

Он је указао да је Институт Торлак реномирана научно-истраживачка установа са стогодишњом традицијом која има одличне научнике и стручњаке.

Гинтсбург је захвалио министру Поповићу на поверењу које српски народ и српско државно руководство указују вакцини Спутњик Ве, а коју је развио Институт Гамалеја, истакавши да је у овом тренутку то вакцина са највишом потврђеном ефикасношћу на свету од преко 94 одсто.

Директор Института Гамалеја прихватио је позив министра Поповића да посети Републику Србију у циљу продубљивања научне и технолошке сарадње између Србије и Русије.

Опције за дељење поста