Srpska narodna partija

СРПСКА НАРОДНА ПАРТИЈА ПРОТИВ ЗАКОНА О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ И ЗАБРАНИ ДИКСРИМИНАЦИЈЕ

Посланици Српске народне партије гласали су против Предлога закона о родној равноправности и Предлога измена и допуна закона о забрани дискриминације које је предложило Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Обраћајући се на седници Народне скупштине, генерални секретар Српске народне партије и народни посланик Јован Палалић рекао је да је Србија држава која је заснована на вредностима које промовишу једнаке могућности и да је у Србији неприхватљива било каква дискриминација и насиље и зато не може да се сложи са неким од образложења закона.

”Никако не могу да се сложим да српски народ као већински, као и сви грађани Србије, прихвата насиље, не осуђује појединачне појаве, те да је атмосфера и култура у друштву таква да мора да се мења променом свести и уношењем одредаба, којима по мом мишљењу, овде није место”, рекао је Палалић.

Палалић је у свом говору указао на низ спорних одредаба које не признају праксу и појединачне случајеве дискриминације и крше слободе и Устав.

”Као што је дискриминација појединачно дело, као што је кривично дело један појединачни рат, као што је ратни злочин акт појединца, не можемо на овај начин читаво друштво систематизовати да је његова култура таква да промовише дискриминацију, да је Србија немодерно друштво и да због тога треба мењати свест у свим аспектима како је овде наведено у Закону о родној равноправности”, нагласио је Палалић.

Он је такође рекао да је симптоматично да насиље које би требало да буде главна интенција предлога закона долази тек од 51. члана, а пре тога се предлог закона бави школским програмом, језиком, приватним компанијама и стварима које нису кључне.

”Морамо сви у сваком случају понављати да је Србија друштво које не прихвата никакво насиље, да је српска култура, српска традиција, српска породица таква да одбацује насиље. Али, постоје појединачни случајеви, а не колективна одговорност за оно што је овде наведено као предрасуда која је укорењена у српској култури“, навео је Палалић.

Он је истакао да предложена решења нису добра и да је потребно ове законе дорадити, како би се одговорило превентивно на конкретне и појединачне случајеве дискриминације и неравноправности.

„Србија је држава која промовише једнаке могућности и која ће увек и у сваком тренутку својом културом, својом етиком, својим моралом, осудити насиље,” закључио је Палалић.

Посланици Српске народне партије Јован Палалић, Снежана Петровић и Слободан Алавања гласали су против Предлога закона о родној равноправности и Предлога измена и допуна закона о забрани дискриминације у Народној скупштини Републике Србије.

Претходно је министар у Влади Србије и председник Српске народне партије, Ненад Поповић, гласао против усвајања ових предлога закона на седници Владе Републике Србије после које су ови предлози закона упућени на расправу у српски парламент.

Опције за дељење поста