Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ И КОСАЧОВ: НЕПРИХВАТЉИВО ПОВЛАЧЕЊЕ КФОР, РУСИЈА НАСТАВЉА ДА ПРУЖА ПОДРШКУ СРБИЈИ ПО ПИТАЊУ КОСОВА

Министар у Влади Републике Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић састао се са потпредседником Савета Федерације Русије Константином Косачовим и том приликом потврђено је да ће Русија наставити да пружа најснажнију подршку Србији по питању Косова.

Министар је упозорио на најаве повлачења снага КФОР са Косова и Метохије, истакавши да се ради о опасној намери чији је једини циљ да се легитимизује такозвана косовска независност, чије проглашење и накнадна признања су настали као резултат грубог кршења Резолуције 1244 и Устава Србије.

„Снаге КФОР су гарант безбедности Срба на Косову. Они који желе њихово повлачење, излажу Србе опасности од нових напада какве смо већ имали у прошлости”, рекао је Поповић.  

Он је упозорио да планови о укидању војног међународног присуства на Косову укључују и идеју да се легализује такозвана војска Косова, која је састављена од терориста који су убијали Србе.

”Без присуства снага КФОР, ова такозвана војска Косова могла би слободно да уђе на север Косова, где су Срби апсолутна већина, да их терорише и избије на административну линију централне Србије”, навео је Поповић.

Он је указао да оправданост таквих стрепњи потврђује и чињеница да та лажна војска прави своју базу изнад јужне Косовске Митровице, из које има потпуни преглед севера Косова и одакле може лако да угрози овај део јужне српске покрајине.

Косачов је оценио да су за Русију неприхватљиви и опасни сваки покушаји да се укине војно присуство Уједињених Нација на Косову и Метохији.  

Он је истакао да Русија остаје доследна поштовању мађународног права и да ће наставити да подржава Србију када је у питању њена борба да заштити територијални интегритет на својој покрајини Косово и Метохија.

Косачов је поновио став Русије да свако решење косовског питања треба тражити искључиво у оквиру Резолуције 1244 и Устава Републике Србије.

На састанку са групом депутата Савета Федерације Русије, међу којима су били и Валериј Рјазанскиј, председник посланичке групе пријатељства са Србијом, као и чланови ове посланичке групе, Александар Карељин и Евгениј Савченко, Поповић је истакао да је Србија посвећена даљем унапређењу политичке и економске сарадње две земље, која је на највишем нивоу захваљујући најближим личним односима два председника Александра Вучића и Владимира Путина.  

Опције за дељење поста