Srpska narodna partija

ПРЕДСЕДНИК ПУТИН НАГРАДИО МИНИСТРА ПОПОВИЋА СПОМЕН-МЕДАЉОМ „75 ГОДИНА ПОБЕДЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“

Поводом 9. маја – Дана победе, председник Руске Федерације Владимир Путин наградио је министра у Влади Републике Србије, Ненада Поповића, Спомен-медаљом „75 година победе у Другом светском рату“ која се додељује за пружање посебног доприноса у патриотском образовању грађана и унапређењу положаја ветерана.

Спомен-медаљу министру Поповићу уручио је амбасадор Русије у Републици Србији, Александар Боцан-Харченко, на свечаности која је данас, поводом Дана победе, уприличена на Тргу републике у Београду.

Том приликом Поповић је честитао велики празник, Дан победе, српском и руском народу. Он је истакао да морамо да негујемо сећање на нашу победу, али и на наше жртве, поручивши да ”народ који нема сећање нема ни будућност”.

Поповић је истакао да je Русија у Другом светском рату изгубила 25 милиона људи, док је, према његовим речима, Срба погинуло највише после Руса.

Он је указао да неке земље данас, због тренутних геополитичких интереса, покушавају да фалсификују историју, да жртве прикажу као џелате, а џелате као жртве.

”То им нећемо дозволити. Историја је само једна – Руси и Срби су били победници и ослободиоци, а Хитлерова Немачка и њихови сателити, усташка Хрватска, Бандеровци у Украјини, балисти на Косову, били су монструми који су спроводили геноцид над Србима, Русима и Јеврејима”, рекао је Поповић. 

”Ко данас негира тај геноцид, спреман је и да га понови”, упозорио је Поповић и поручио да ”Србија то никада неће дозволити”.

Он је навео да је Србија данас економски и војно снажна. ”Желимо мир, али јачамо нашу војску, јер никада више нећемо дозволити да нам се догоди неки нови Јасеновац или Олуја”, рекао је Поповић.

Он је поручио да Србија није сама. ”Уз нас ће, у то будите уверени, као и увек у нашој историји, бити братска Русија”, поручио је на крају свог обраћања Поповић, који је уједно и председник Фондације Бесмртни пук.

На свечаности на Тргу републике, поред министра Поповића, обратили су се министар унутрашњих послова Александар Вулин, заменик градоначелника Београда Горан Весић, као и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.

Након обраћања званичника, за присутне грађане уприличен је свечани концерт ”Хероји живе”, по чијем завршетку ће бити одржана премијера руског ратног филма „Подолски кадети“.

Манифестација ће бити окончана свечаним ватрометом у центру Београда у 21.00 сати.

Град Београд, Фондација Бесмртни пук и Руски центар за науку и културу у Београду „Руски дом“ организовали су 08. и 09. маја низ свечаности поводом обележавања Дана победе.

Јуче, 08. маја, испаљени су почасни артиљеријски плотуни на Калемегдану, чиме је означен почетак дводневних свечаности поводом Дана победе, а истог дана, на Тргу републике, одржан је величанствен концерт светски познатог руског Хора Турецки.

Рано јутрос. 09. маја, представници Града Београда, Фондације Бесмртни пук и Руског дома, положили су венце на споменик Вечне ватре и Споменик црвеноармејцу у комплексу Спомен-парка ослободиоцима Београда.

У раним поподневним часовима одржано је и свечано полагање венаца на Спомен-плочу црвеноармејцима на Тргу републике.

Целокупан садржај у оквиру обележавања Дана победе преноси се директно на Фејсбук страницама Фондације Бесмртни пук и Руског дома у Београду, а целокупан догађај биће реализован уз примену свих важећих епидемиолошких мера.

Опције за дељење поста