Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ НА ПРЕДСТАВЉАЊУ НАЈМОДЕРНИЈЕГ РУСКОГ БОРБЕНОГ АВИОНА СУХОЈ „ШАХ-МАТ“

Министар у Влади Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић посетио је међународни московски авио-космички сајам МАКС 2021 и том приликом, као први страни званичник, учествовао у представљању најмодернијег руског борбеног авиона Сухој „Шах-мат“.

Реч је о једномоторном борбеном авиону развијеном у складу са нискоуочљивим стелт технологијама, способном да лети два пута брже од звука и да носи 7,4 тона ракета и авио-бомби.

Поповић је указао да се ради о најсавременијем борбеном авиону који демонстрира снагу руског знања, технолошког развоја и способности за најсофистициранију производњу којом располажу руски институти и компаније.

Он је изразио наду да ће у будућности и српска војска располагати овим летелицама.

Министру су представљена и најновија достигнућа руске цивилне авијације као што су путнички авион за средње дистанце МС-21-310, регионални путнички авион Ил-114-300, као и најновије верзије корпорацијских и државних авиона Сухој бизнис џет.

Поповић је разговарао са представницима Владе Руске Федерације и руске Државне корпорације Роскосмос о могућности ближе сарадње Србије и Русије у развоју нових технологија у области авијационих и космичких технологија у којима српски инжењери имају значајно знање и искуство.

„Будућност авио индустрије је у беспилотним летелицама и примени вештачке интелигенције у авијацији. Ово су области где српски институти могу да дају значајан допринос и где могу да, кроз стратешку сарадњу са руским институтима, освоје нова знања и технологије које ће донети вишеструку корист српској индустрији и друштву у будућности“, рекао је Поповић.

Он је навео да би сарадња српских и руских научно-истраживачких организација могла да се одвија у производњи делова, прибора, инструмената, сензора, као и у примени информационих технологија и вештачке интелигенције у авио-космичкој индустрији.

Међународни авио-космички сајам МАКС 2021 одржава се у граду Жуковски који се налази недалеко од Москве.

Огранизатори ове манифестације су руско Министарство одбране и Државна корпорација Ростех.

Јучерашњем отварању сајма МАКС 2021 присуствовало је највише руско државно руководство на челу са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

Опције за дељење поста