Srpska narodna partija

МИНИСТАР ПОПОВИЋ ОТВОРИО РЕГИОНАЛНИ ИНОВАЦИОНИ СТАРТАП ЦЕНТАР НА ЗЛАТИБОРУ

„Златибор је од данас уписан на иновациону мапу Србије, а сигуран сам да ће у будућности постати један од водећих центара за развој иновација и дигиталних решења у туризму и пољопривреди у овом делу Европе“, изјавио је министар Ненад Поповић приликом отварања Регионалног иновационог стартап центра на Златибору.

„Западна Србија и Чајетина познати су по вредним и предузимљивим људима. Желимо да свакоме од њих, а посебно младима, омогућимо да имају најбоље услове за развој својих креативних идеја“, нагласио је Поповић.

Према његовим речима, млади предузетници и иноватори у овом Стартап центру имаће на располагању најбољи „co-working“ простор, најсавременију опрему за рад и менторску подршку за покретање бизниса и комерцијализацију њихових идеја на тржишту.

„Стартап центар на Златибору постаје део интегрисаног иновационог екосистема са више од 20 стартап и смарт сити центара и технолошким парковима у Новом Саду, Београду, Нишу и Чачку“, подвукао је Поповић и додао да је циљ да корисници ових центара између себе сарађују и размењују идеје и знање.

„Овакав вид размене искустава допринеће стварању нове вредности и развоју нових идеја које ће подржати развој Златибора и донети добробит локалној заједници и људима који овде живе“, рекао је Поповић.

Он је указао да млади више не морају да иду у велике градове попут Београда, Новог Сада или Ниша да би покретали своје бизнисе, већ сада то могу да ураде у свом месту уз подршку најбољих ментора који раде у овом Старатап центру.

„Желимо да мотивишемо младе да остану у свом крају и да ту заснивају своје породице и граде професионалне каријере, које више не морају да се наслањају на традиционалне привредне гране, већ то могу да буду послови у креативној индустрији, послови везани за програмирање, иновације, паметне градове и села, али и унапређење услуга у туризму и пољопривреди кроз иновације и дигитализацију“, закључио је Поповић.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић рекао је да оснивањем Стартап центра Златибор иде у корак са савременим европским и светским туристичким центрима.

„Овакав центар пружа нашој општини могућност да кроз иновације у туризму прати савремене светске трендове. Такође, веома је важна и примена иновација у пољопривреди којом се бави велики број грађана Чајетине. Оснивањем овог центра мењамо свест грађана наше општине и усмеравамо их ка коришћењу нових технологија које ће омогућити да се наша општина развија на одрживим основама“, рекао је Стаматовић.

Дарко Ђуровић, директор Стартап центра, захвалио се министру Поповићу и Влади Републике Србије на издвојеним средствима за отварање Центра и нагласио да је Стартап центар већ добио прве станаре који користе његове капацитете за равој идеја и бизниса, а посебно је напоменуо пример младог брачног пара из Београда, Душана и Ане Вушковић, који су се преселили на Златибор и у оквиру Центра основали компанију за развој иновација и паметних решења које подижу ниво квалитета сеоског живота.

Регионални иновациони стартап центар на Златибору, поред заједничког простора за рад, који се простире на преко 300 квадратних метара, располаже најсавременијом технолошком опремом, али садржи и мултифункционалну салу где могу да се одржавају предавања са већим бројем учесника, биоскопске пројекције, као и позоришне представе. Ту је и библиотека, а центар располаже и смештајним капацитетима које могу да користе нарочито „дигитални номади“ којима су туристички центри, као што је Златибор, честа и пожељна дестинација.

Кабинет министра за иновације и технолошки развој издвојио је 20 милиона динара за успостављање и опремање Регионалног иновационог стартап центра на Златибору.

Опције за дељење поста