Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ И БОРИСОВ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ НА 25. ПЕТЕРБУРШКОМ МЕЂУНАРОДНОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ „SPIEF2022“

Министар у Влади Србије и председник српско дела Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић и  заменик председника Владе РФ и председник руског дела Међувладиног комитета Јуриј Борисов одржали су билатерални састанак на  маргинама 25. Петербуршког међународног економског форума „SPIEF2022“.  

На састанку је поручено да су Владе Србије и Русије спремне да уложе максималне напоре да се омогући несметано одвијање трговинске размене између две земље у условима тренутне политичке кризе у Европи.

Током разговора Поповића и Борисова акценат је стављен на привредну сарадњу између две земље и конкретне проблеме са којима се суочавају привредници.

Двојица саговорника оценила су да је неопходно да се у свакодневној комуникацији у оквиру Међувладиног комитета проналазе решења за потешкоће привредника, а посебно извознике воћа, поврћа и прехрамбених производа који се сусрећу са бројним проблемима у транспорту роба.

Поповић и Борисов изразили су задовољство због високог степена развијености билатералних односа Србије и Русије.

Спољнотрговинска размена између Русије и Србије прошле године је износила око 2,8 милијарди долара, што је раст 13,1% у односу на 2020. годину, рекао је Поповић.

Извоз Србије у Русију је износио близу милијарду долара, а вредност увоза из Русије у Србију 1,8 милијарди долара. Овакав развој трговинских односа резултирао је тиме да Русија постане 4. спољнотрговински партнер Србије, нагласио је Поповић.

Поповић је подсетио да су председници Александар Вучић и Владимир Путин постигли договор о потписивању уговора о снабдевању гасом по изузено повољним условима, пружајући на тај начин снажну подршку развоју стратешке сарадње Србије и Русије.  

Министар Поповић се захвалио Русији и председнику Владимиру Путину на подршци коју ова земља пружа Србији по питању Косова.

“Србија остаје на европском путу, али смо изричито против увођења санкција Русији и чланства Србије у НАТО пакту који нас је бомбардовао”, рекао је Поповић и додао да ће Србија, уз подршку Русије, наставити да штити своје интересе по питању Косова, као и дејтонска овлашћења Републике Српске.

Опције за дељење поста