Srpska narodna partija

МИНИСТАР ПОПОВИЋ И МИНИСТАР ПАТРУШЕВ НА 25. ПЕТЕРБУРШКОМ МЕЂУНАРОДНОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ SPIEF2022

Током 25. Петербуршког међународног економског форума „SPIEF2022“ министар у Влади Републике Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом др Ненад Поповић и министар пољопривреде Руске Федерације Дмитриј Патрушев састали су се и изразили велико задовољство поводом успешне сарадње у области пољопривредне и прехрамбене индустрије на основу бесцаринског споразума наше две пријатељске земље.

Министар Поповић и министар Патрушев сложили су се да тренутна економска криза у Европи доноси потешкоће у спољнотрговинској размени, али како су наше две земље деценијама успешно проналазиле решења за постојеће проблеме, тако и у овој ситуацији се траже решења за наставак ове одличне сарадње.

Министар Поповић је подсетио да је у 2021. години вредност укупне размене пољопривредно-прехрамбених производа износила је близу 419 милиона долара, од чега је извоз био 303,5 долара, а увоз у вредности од 115,5 милиона долара. У 2021. години јабуке су биле најзначајнији извозни производ у вредности од 94,1 милиона долара.

Извоз пољопривредно-прехрамбених производа у периоду јануар-април 2022. године износио је 96,5 милиона долара, док је вредност увоза била 37,5 милиона долара, истакао је Поповић.

Министар Патрушев је указао на то да постоји велики интерес руске стране за повећањем увоза пољопривредних производа и то пре свега: воћа, поврћа, пилећег и свињског меса, производа од меса, сирева, млечних производа, концентрата за сокове и ветеринарских препарата.

Министар Поповић је рекао да је веома важно успоставити везу и интензивнију сарадњу наших привредника са највећим трговинским ланцима у Руској Федерацији.

Поповић је закључио да је Србија један од европских лидера у области дигитализације пољопривреде. Српски институт Биосенс развија иновациона решења за пољопривреду заснована на вештачкој интелигенцији, виртуелној реалности, интернету ствари и ”big data”. Примена тих решења омогућава максималну искоришћеност потенцијала земљишта, прецизно планирање приноса, који некада варирају два до четири пута, као и уштеде до 30 одсто у ђубриву, пестицидима и гориву. Наши партнери из Русије заинтересовани су да ова решења примене у својој земљи.

Опције за дељење поста