Srpska narodna partija

МИНИСТАР ПОПОВИЋ СА МИНИСТРОМ ТЕХНОЛОГИЈЕ И ИНДУСТРИЈЕ МАЂАРСКЕ: ЧВРШЋА САРАДЊА СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ У ОБЛАСТИ ИНОВАЦИЈА И НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА

Министар за иновације и технолошки развој др Ненад Поповић састао се данас са министром технологије и индустрије Мађарске др Ласлом Палковичем, и том приликом изражена је обострана спремност да Србија и Мађарска, у блиској будућности, остваре виши степен сарадње у области иновација, нових технологија и паметне индустрије.

Двојица министара су оценила да су билатерални односи између Републике Србије и Мађарске на највишем нивоу у историји односа две државе, али и изнели заједнички став о постојању простора за даље унапређење сарадње, на политичком и економском нивоу.

Такође, сложили су се да ће се изградњом нове железничке инфраструктуре и успостављањем брзе пруге на релацији Будимпешта-Београд, отворити перспективе за реализацију нових пројеката, значајних за раст економија две земље.

Министар Поповић је овом приликом подсетио да је спољнотрговинска размена између Србије и Мађарске  прошле године износила рекордних 2,3 милијарди евра, што је раст 17,9% у односу на 2020. годину.

Извоз Србије у Мађарску је износио 1,1 милијарду евра, а вредност увоза из Мађарске 1,2 милијарде евра. Овакав развој трговинских односа резултирао је тиме да Мађарска, по обиму спољнотрговинске размене, постане 6. трговински партнер Србије, посебно је истакао Поповић.

Током сусрета, министри су размотрили могућности за реализацију заједничких пројеката из области иновација, технологија будућности, роботике, виртуелне реалности, и примене савремених, напредних технолошких решења у индустрији, као ослонца и носиоца развоја привреде.

Министар Поповић је овом приликом честитао министру Палковичу на именовању министра за технологије и индустрије у новој Влади Мађарске и позвао га је да заједно отворе Регионални иновациони смарт сити центар у Кањижи, слично као што су отворили заједно у Суботици 2019. године.  

Опције за дељење поста