Srpska narodna partija

Поповић и Борисов у Москви: Најбољи односи Србије и Русије у историји

Министар за иновације и технолошки развој и копредседник Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије, Ненад Поповић, састао се данас у Москви са замеником председника Владе Руске Федерације и копредседником Међувладиног комитета Србије и Русије са руске стране, Јуријем Борисовим, и том приликом истакао да су односи Србије и Русије најбољи у историји.

„Односи Србије и Русије су најбољи у историји захваљујући блиском личном односу председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина”, рекао је Поповић и додао да нико не може да поквари ове односе који су одолели многим искушењима у прошлости.

Он је истакао да су Србија и Русија две пријатељске земље, које развијају најбоље политичке и економске односе и узајамно се подржавају по свим важним питањима од значаја за две државе.

”Влада Републике Србије и читав српски народ захвални су Руској Федерацији и председнику Владимиру Путину на принципијелној подршци коју Русија пружа Србији у очувању територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова”, нагласио је Поповић.

Он је указао да ниво робне размене између две земље има константан раст.

”У 2019. години обим спољнотрговинске размене износио је 3,6 милијарде долара, а у периоду јануар – октобар 2020. године, обим размене две земље износио је 2,05 милијарди долара”, рекао је Поповић и додао да је за првих десет месеци ове године, због кризе изазване пандемијом корона вируса, дошло до пада робне размене од 21,4 одсто у односу на исти период прошле године.

Он је истакао да је српски извоз у Русију за првих десет месеци 2020. године износио 750 милиона долара, а увоз 1,3 милијарде долара. ”Жеља нам је да у следећих пет година, повећамо наш извоз у Русију на 1,5 милијарди долара”, рекао је Поповић и додао да је досадашњи максималан извоз српских производа у Русију износио 1,1 милијарду долара.

”Циљеви које постављамо нису нереални и недостижни. Ми смо једина земља у Европи која има бесцарински споразум са Русијом који нам омогућава да практично све што произведемо у Србији извеземо на руско тржиште без царина”, рекао је Поповић и додао да ће Влада Србије радити интензивно на стварању услова за већи извоз српске привреде на руско тржиште.

Поповић је изразио задовољство због повећања обима размене у области пољопривреде упркос пандемији корона вируса. Oн је истакао да је у 2019. години размена пољопривредно-прехрамбених производа износила 437,6 милиона долара, а да ће 2020. године она премашити ниво из 2019. године.

Поповић је позвао руске партнере да наставе улагања у Републику Србију, а посебно је поздравио могућност приватизације ХИП Петрохемије за чију је куповину заинтересован руски Газпром.

Он је указао да је Република Србија у оквиру Турског тока завршила изградњу линијског дела гасовода на територији Србије од границе са Бугарском до границе са Мађарском и да се очекује да гасовод буде оперативан од почетка 2021. године.

Поповић је истакао одличну сарадњу у области иновација и високих технологија са руском државном корпорацијом Росатом. ”Тежићемо да заједно са Росатомом у Србији успоставимо најмодернији истраживачки центар у Eвропи за потребе медицине, пољопривреде и образовања у релевантним областима науке и инжењерства”, рекао је Поповић.

Он је указао да ће овај центар пре свега бити коришћен за развој медицинских капацитета Републике Србије и здравствену заштиту становништва, а између осталог за потребе онкологије, дијагностике, производње радиофармацеутика.

Заменик председника Владе Руске Федерације Јуриј Борисов честитао је министру Поповићу именовање на функцију копредседника Међувладиног комитета Србије и Русије и истакао да ће његово именовање дати нови импулс развоју билатералних односа две земље.

Он је истакао да Русију и Србију повезује историјска и духовна блискост и да две државе развијају традиционално добру и пријатељску сарадњу.

Борисов је указао да владе Руске Федерације и Републике Србије развијају активан политички и економски дијалог кроз механизам Међувладиног комитета и да две земље треба да одржавају интензивну економску сарадњу и у времену пандемије корона вируса.

Опције за дељење поста