Srpska narodna partija

Поповић и Боцан-Харченко: Развој још чвршћих односа Србије и Русије у будућности

Министар за иновације и технолошки развој и шеф Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић састао се са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком и том приликом истакао да је Србија посвећена развоју још чвршћих политичких и економских веза са Русијом у будућности.

Поповић је навео да су одлични политички односи две земље, као и блиски лични односи председника Александра Вучића и Владимира Путина, гарант развоја најбоље економске и привредне сарадње Србије и Русије. „Бесцарински споразум са Русијом омогућава нам да готово све што произведемо у Србији може да буде извезено у Русију без царина. Радићу на промоцији тог споразума код наших привредника и трудићу се да им као држава још више помогнемо да буду присутнији на великом руском тржишту“, рекао је Поповић. Он је навео да је то посебно важно у овом тренуту када се европско тржиште, на које је извоз Србије највише оријентисан, суочава са последицама смањене тражње услед кризе изазване корона вирусом.

Шеф међувладиног комитета за сарадњу са Русијом рекао је да ће му један од приоритета бити реализација важних заједничких пројеката које су подржали председници две државе у области инфраструктуре, привреде, енергетике и високих технологија.

„Уверен сам да ће активан рад свих ресора кроз Међувладин комитет за сарадњу са Русијом, донети нове инвестиције, нова радна места и профит, али и напредак и модернизацију Србије у низу стратешких области значајних за наш укупан развој“, рекао је Поповић.

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко честитао је министру Поповићу именовање на функцију копредседника Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом и изразио уверење да ће то бити додатни подстицај развоју будуће билатералне сарадње Србије и Русије. Он је указао да Русија остаје посвећена јачању политичке и економске сарадње са Србијом. Амбасадор Русије нагласио је да ће Русија наставити да пружа подршку Србији у заштити њених кључнх државних и националних интереса.

Поповић је захвалио Боцан-Харченку на принципијелној подршци коју Русија пружа Србији у очувању њеног територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова.

Међувладин комитет за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Републике Србије и Руске Федерације представља један од главних механизама за развој билатералне сарадње две земље у областима од обостраног интереса. До сада је одржано 18. заседања Међувладиног комитета, а последњи ове године у марту у Казању у Руској Федерацији. Копредседавајући међувладиног комитета са српске стране је министар Ненад Поповић, док је копредседавајући са руске стране први потпредседник Владе Русије Јуриј Борисов.

Опције за дељење поста