Srpska narodna partija

Министар Поповић у Републици Српској: Развој економије кључан за стабилност Републике Српске

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је данас општине Угљевик и Лопаре у Републици Српској и том приликом истакао значај још тешње економске сарадње између Србије и Републике Српске у будућности.

Поповић је навео да је предуслов за напредак Републике Српске стварање јединственог економског простора са Србијом.

„Наше везе су природне, јер смо сви припадници једног, српског, народа. Треба да удружимо наше потенцијале и да кроз Споразум о специјалним паралелним везама развијамо најбољу сарадњу у економији, култури, науци, новим технологијама. Економија је кључна за стабилност Републике Српске“, рекао је Поповић.

Током разговора са начелником општине Лопаре, Радом Савићем, министар Поповић је истакао да је ова општина, која се налази у подножју Мајевице, чувар Републике Српске. „Лично ћу се трудити да што више пројеката које финансира Република Србија буде усмерено на развој овог краја. Ту пре свега мислим на развој путне инфраструктуре, али и на подизање производне индустрије“, рекао је Поповић.

Министар је указао да ће упознати руске званичнике и инвеститоре са потенцијалима за улагање у општину Лопаре и целу Републику Српску.

Након посете Лопарама, министар Поповић је посетио Угљевик где се састао са начелником општине Василијем Перићем.

Перић је указао да је ова општина једна од најразвијенијих у Републици Српској по запослености и висини плата. Он је изразио захвалност министру Поповићу на посети и затражио подршку министра у јачању технолошких капацитета ове општине чији је најзначајнији економски ресурс рудник и термоелектрана Угљевик.

Поповић је истакао да је сектор информационих технологија једна од најуспешнијих привредних грана у Србији и изразио спремност да помогне Угљевику, али и целој Републици Српској,  да развија овај сектор по угледу на Србију.

Он је посебно указао на значај стварања што већег броја стартап комапнија које би запошљавале младе инжењере и развијале нове производе и услуге за потребе локалну привреду, а пре свега у области рударства и заштите животне средине. „То је начин да задржимо младе у Угљевику“, рекао је Поповић.

Министар је позвао руководство општине да посети један од регионалних иновационих стартап центара у Србији и да у будућности, уз подршку Владе Републике Србије, ова општина успостави један такав центар на својој територији. 

Током посете Републици Српској, министар Поповић, који је уједно и лидер Српске народне партије, састао се у Угљевику са председником Српске демократске странке Мирком Шаровићем. Двојица саговорника истакли су приврженост развоју најбоље сарадње између Србије и Републике Српске и очувању суверенитета Републике Српске на дејтонским принципима.

Опције за дељење поста