Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ: ДАНАС СЕ СЕЋАМО ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА ОД МОНСТРУМА НДХ

Министар Ненад Поповић који присуствује обележавању празника Светих мученика јасеновачких у Јасеновцу поручио је да се данас сећамо геноцида који је спроведен над Србима у логору Јасеновац од, како је рекао, руке монструма нацистичке Независне државе Хрватске.

Поповић је у изјави за Танјуг подсетио да до данашњег дана није утврђен тачан број страдалих и казао да се подаци о томе крију и фалсификују.

„Али, ради се о стотинама хиљада Срба, Јевреја и Рома који су на најмонструозније начине мучени и убијани у Јасеновцу. Та убиства су била спровођена на систематски начин са циљем да се затру трагови постојања српског народа на овом простору“, указао је Поповић.

Изразио је жаљење због тога што се данашње хрватско државно руководство никада није јасно одредило према геноциду над Србима који су починили Хрвати у Другом светском рату.

„Напротив, хрватски политичари величају усташтво и показују целом свету да је данашња Хрватска идеолошка наследница нацистичке НДХ. Под таквим околностима тешко је говорити о истинском помирењу у региону којем Србија тежи“, додао је.

Поповић каже да ће Србија наставити да се бори за истину и за то да свака жртва усташких злочина буде уписана и запамћена у историји јер, како каже, народ који не зна своју историју, не може ни да гради своју будућност.

„Зато је важна иницијатива председника Вучића да се у Доњој Градини изгради Меморијални центар за све српске жртве“, поручио је Поповић.

Извор: Танјуг

Опције за дељење поста