Srpska narodna partija

ПАЛАЛИЋ ЗА „IN4S“: АКО ЗАХТЕВ ЕУ БУДЕ ДА ПРИЗНАМО КОСОВО – ОДБИЋЕМО!

Изјава Јована Палалић, генералног секретара Српске народне партије и председника полсаничке групе пријатељства Србија – Италија

„Немачка је, на пример, велики трговински партнер Кине. Чини се да ово никоме не смета, зар не? Било би лицемерно правити проблеме за нас“

„Ако погледате нашу ситуацију и нашу историју, лако је разумети зашто имамо одређене ставове о Русији и Кини“, Јован Палалић, генерални секретар Српске народне партије и председник Посланичке групе пријатељства Србија-Италија, прелази на ствар. Није мистерија да је Србија веома блиска Русији, однос који сигурно није захладнео од почетка украјинске кризе. А познато је и да балкански народ јача везе са Кином, од које је управо добио FK3, извозну верзију кинеског ракетног система земља-ваздух Hq-22.

„Србија је неутрална“, наставља Палалић, „и није могло другачије. После бомбардовања које смо претрпели од НАТО-а, воља нашег народа је управо таква. Ми нисмо део НАТО-а и не желимо да будемо. Слободни смо да купујемо оружје тамо где мислимо да је најбоље. Одлучили смо да купимо авионе од Француске, оружје купујемо од Кинеза, али смо могли да га купимо од Американаца. Једноставно морамо да заштитимо нашу безбедност.”

Чини се да су ваши односи са Русијом и Кином у овом тренутку посебно добри?

„Ми имамо питање Косова, оно је веома важно питање у нашим срцима. Русија и Кина не признају независност Косова. За нас је одбрана територијалног интегритета веома важна. Наравно, поштујемо и територијални интегритет Украјине. Али имамо јаку везу са Русијом између осталог и зато што она у УН подржава наш територијални интегритет. Ко год то подржава наш је пријатељ.“

Да ли се зато противите санкцијама Русији?

„За време Милошевићевог режима трпели смо санкције, испробали смо их на својој кожи. И могу вам рећи ово: нису наудили елити, већ народу. Пробали смо санкције, добили смо и НАТО бомбе. И било је веома тешко, веома тешко. Зато сматрамо да санкције служе пре свега да погоде становништво, а не оне који владају”.

Разумљиво је да нисте велики навијач НАТО-а.

„Бомбардовање је била агресија . Од тада су сви наши људи рекли не НАТО-у. Ми само желимо нашу независност, желимо да можемо да бранимо наше националне интересе. Тако да можемо да имамо односе са свим земљама које желимо, било да се ради о Русији, Кини или другим западним државама. Неке од ових земаља покушавају да нам наметну своју политику, али ми имамо неутралну и независну позицију и желимо да је задржимо”.

Снабдевање гасом такође јача вашу везу са Русијом, зар не?

„Наравно. Гас је веома важно питање за нас. Мала смо држава, морамо бити опрезни. Ми смо 100% зависни од руског гаса, без њега не можемо. То би значило катастрофу за наше компаније. Ми треба да растемо, да натерамо предузећа да раде, тако да смо дефинитивно против санкција. Желимо да будемо неутрални и суверени”.

Али размишљате о уласку у Европску унију?

„Да, желимо у ЕУ, наша политика је оријентисана на то. Становништво се слаже. Међутим, постоје нека питања којих наши партнери у Европи морају да буду свесни. А, као што сам већ рекао, главни је онај који се тиче Косова. Понављам: нећемо признати независност. Ако би то био услов за улазак у ЕУ, морамо одмах да знамо да би одговор народа био: Не“.

У међувремену, повећавате трговинске односе са Кином.

„Да, имамо одличне пословне односе. И на овоме се не сме бити лицемерно. Не можемо се описати као „прокинески“ и правити се да не видимо какве и колике комерцијалне везе други имају. Немачка је, на пример, велики трговински партнер Кине. Чини се да ово никоме не смета, зар не? Било би лицемерно правити проблеме за нас”.

Да ли куповина пројектила зависи од ове комерцијалне везе?
„Као што сам већ рекао, можемо да купујемо од кога хоћемо. Нисмо дужни да купујемо све од Запада. И наравно не морамо да купујемо од Кине. У сваком случају, то је начин јачања наше безбедности. Уосталом ми се надамо миру, чак и у Украјини”.

Хоће ли брзо стићи?

„Мислим и бојим се да ће рат још бити дуг. То морају да реше Русија и Украјина, наравно, али сукоб неће престати – као што сам недавно написао у чланку – све док и Сједињене Државе не изађу на терен за праве преговоре. У сваком случају, са великим интересовањем и стрепњом гледамо шта ће се предузети да се сукоб реши”.

Зашто?

„Зато што то директно утиче на нас. Тренутно у свету постоји много замрзнутих сукоба.

Начин на који је украјинско питање затворено имаће реперкусије на све ово. Из тог разлога је веома важно да се криза решава инструментима закона, јер ће од овог решења зависити исход многих других сукоба. Наше са Косовом, али не само”.

Пре него што сте говорили о територијалном интегритету. Како Украјина треба да се понаша са Кримом и Донбасом?

„Ово су два централна питања која ће морати да се реше, иначе се никада неће завршити рат. Али и воља народа тих крајева мора се узети у обзир. Ако је воља да остану уз Русију… У тој области има много интереса: оних Русије, оних Американаца и тако даље. Али треба да пустимо народ да одлучи на коју страну ће стати”.

Опције за дељење поста