Srpska narodna partija

Обраћање министра Ненада Поповића у Народној скупштини Републике Србије поводом Закона о Хиландару

Уважени председавајући, поштовани народни посланици, грађани Републике Србије, усвајање Закона о Хиландару је историјски догађај за Србију и српски народ. Први пут у историји Србија кроз посебан закон обезбеђује финансијска средства за Хиландар.

То значи да ће манастир Хиландар сваке године добијати средства из буџета која ће бити коришћена за живот и обнову ове светиње српског народа.  Када тај закон буде донет, то је државна одлука и политика коју нико неће моћи да промени. 

Имао сам част да будем у делегацији са председником Вучићем када смо на Божић ове године посетили Хиландар. После дугих разговора са игуманом Методијем и братијом манастира, након литургија, молитви, обедовања на том светом месту, председник Вучић донео је историјску одлуку да Србија донесе Закон о Хиландару.

Данас се то обећање испуњава у Парламенту и знам колико су због тога срећни и игуман Методије и сви монаси у манастиру Хиландар који су посветили свој живот очувању ове најважније светиње српске цркве и народа. А посебна је симболика у томе јер се данас слави трећи дан Мале Госпојине, празника Рођења Пресвете Богородице, игуманије манастира Хиландар.

Желим да се свим посланицима захвалим на одличној расправи и излагањима. Дуго сам био народни посланик, и министар сам 5. годину, и заиста могу да кажем да је ово најлепше заседање у коме сам учествовао. Било је уживање слушати вас и научити много од свих вас. 

Захваљујем се игуману Методију и братији манастира Хиландар, Министарству културе и министарки Маји Гојковић, члановима Владе Републике Србије, Републичком секретаријату за законодавство, господину Ђурђевићу и његовом тиму који су нам помогли да формулишемо овај закон, вама народним посланицима, Задужбини манастира Хиландар и директору Миливоју Ранђићу са свим саветницима и сарадницима и свим грађанима Републике Србије који су неподељено пружили подршку усвајању овог важног закона. Захвалност дугујемо и Грчкој држави која је до сада пружала огромну помоћ у очувању и  свакодневном функционисању манастира Хиландар.

Наравно, посебно желим да се захвалим председнику Вучићу који је био иницијатор доношења овог закона. И коначно, желим посебно да нагласим улогу нашег Патријарха, Његове Светости господина Порфирија, после чијег благослова смо кренули у реализацију овог закона.

Свети Владика Николај Велимировић  је рекао:  “Света Гора је царство без круне. Држава без војске. Земља без жена. Богатство без новца. Мудрост без школе. Кухиња без меса. Молитва без престанка. Веза са небесима без прекида. Славопој Христу без умора. Смрт без жаљења.“

Слободно можемо рећи као што је Косово срце Србије, тако је Хиландар душа светосавља и српског народа. Место које подсећа сваког Србина како смо постали као нација и држава. Светиња која је давала нашој нацији утеху и снагу у најтежим временима страдања. Манастир Хиландар је симбол националног и духовног јединства нашег народа. Симбол заједништва српске државе, Цркве и народа.

Сама историја Хиландара симболизује јединство државотворних и духовних вредности српског народа, јер управо су оснивачи Хиландара Стефан Немања, оснивач српске државе и Свети Сава, оснивач самосталне српске цркве. Србија је и тада, као и данас, била најмоћнија када су држава и црква биле у хармонији и међусобно се подржавале.

За активности завршетка обнове изгорелог дела манастира у периоду од 2021. до 2023. године, обезбеђена су средства из буџета Републике Србије у износу од 80 милиона динара, као и средства из буџетске резерве у износу од 280 милиона динара.

Предвиђене активности за овај следећи период су: обнова југозападне стране манастирског утврђења, преостали радови на Дохији, преостали радови на Игуменарији, укупна обезбеђена средства за реконструкцију Дохије и Игуменарије износе 357.490.000 динара.

У току је израда пројекта за ојачање спољног бедемског зида целокупном његовом дужином од Дохије, преко Игуменарије до Трпезарије. За реализацију овог пројекта из буџета Републике Србије издвојено је 3 милиона динара, а из буџетске резерве 24.200.000 динара.

За завршетак радова у подруму Великог конака, из средстава буџетске резерве, издвојено је 5.800.000 динара. За уређење и изградњу инсталација у порти, из средстава буџетске резерве, обезбеђено је 8.000.000 динара. Планирaна је реконструкција и проширење капацитета садашње ризнице манастира, као и организација ризнице, библиотеке и архиве. Такође, планиран је наставак заштите покретног и непокретног наслеђа главне манастирске цркве.

Поштоване даме и господо, народни посланици, задовољство ми је што данас као држава и народ показујемо највиши степен одговорности према потреби да сачувамо наше највредније духовно, културно и историјско благо оличено у нашем светом манастиру Хиландар.

Од данас, када усвојимо овај закон, више неће бити могуће препустити ову важну тему случају нити ће постојати простор за било каква слободна тумачења или идеолошка и политичка колебања због којих би држава у будућности могла да ускрати подршку манастиру Хиландар. Од данас, однос државе према овом питању нико никада неће моћи да промени.

На крају, желим да истакнем колико је важан тренутак у којем доносимо овај закон. Хиландар је симбол нашег континуитета, снаге, нашег националног и духовног јединства. А чини се да нам је у овом тренутку национално и духовно јединство најпотребније – када се суочавамо са притисцима око Косова, Републике Српске, када се напада наша црква у Црној Гори. 

У право доношење овог закона показује снагу наше државе, али и њен континуитет који са прекидима траје више од 800 година, колико је стар и сам Хиландар. 

Доношење овог закона шаље снажну поруку за будућност – да без очувања духовног и националног идентитета и државотворности, нема опстанка наше нације. 

Да Господ и Пресвета Богородица чувају Хиландар и Србију!

Живела Србија!

Опције за дељење поста