Srpska narodna partija

МИНИСТАР ПОПОВИЋ: МАНАСТИР ХИЛАНДАР СИМБОЛ НАЦИОНАЛНОГ И ДУХОВНОГ ЈЕДИНСТВА СРПСКОГ НАРОДА

„Манастир Хиландар је симбол националног и духовног јединства српског народа. То јединство нам је данас најпотребније када се суочавамо са притисицима око Косова, Републике Српске, када нападају нашу Цркву у Црној Гори”, рекао је Ненад Поповић, министар у Влади Србије током данашње седнице Народне скупштине Републике Србије на којој се расправља о Закону о Хиландару.

Он је истакао да је усвајање Закона о Хиландару је историјски догађај за Србију и српски народ.

„Први пут у историји Србија кроз закон обезбеђује финансијска средства за Хиландар. Више ово важно питање никада неће бити препуштено случају или било каквим слободним политичким или идеолошким тумачењима. Манастир Хиландар је наша светиња која ће убудуће имати подршку државе и свих грађана и то нико никада неће моћи да промени”, нагласио је Поповић.

Он је подсетио је да је ове године завршена изградња Храма Светог Саве у Београду, откривен величанствен споменик Стефану Немањи и сада се доноси Закон о Хиландару.

„То показује да је Србија посвећена неговању културе сећања и обнови и очувању нашег националног идентитета“, рекао је Поповић.

Он је истакао да ове иницијативе шаљу снажну поруку за будућност да без очувања духовног и националног идентитета и државотворности нема опстанка нације.

„А најзаслужнији за то што смо све ове иницијативе довели до краја је председник Александар Вучић”, изјавио је Поповић, подсећајући на то да је одлука о доношењу закона о Хиландару донета када је заједно са председником Вучићем посетио Хиландар на Божић ове године.

Говорећи о значају манастира Хиландар Поповић је истакао да је Хиландар увек подсећао сваког Србина како смо постали као нација и држава и давао је нацији утеху и снагу у најтежим временима страдања.

Према његовим речима историја Хиландара симболизује јединство државотворних и духовних вредности српског народа, јер су оснивачи Хиландара Стефан Немања, оснивач српске државе и Свети Сава, оснивач самосталне српске цркве.

”Србија је и тада, као и данас била најмоћнија када су држава и црква биле у хармонији и међусобно се подржавале”, закључио је Поповић.

Опције за дељење поста