Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ И БОРИСОВ: РУСИЈА ЈЕ УВЕК БИЛА НАЈБЛИЖИ ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ

Златибор, 7. октобра 2021. године – Заседање 19. Међувладиног српско-руског комитета за трговину, економску и научно техничку сарадњу одржано је данас на Златибору, а седницом су копредседавали заменик председника Владе Русије Јуриј Борисов и Ненад Поповић, министар у Влади Републике Србије.

Након билатералног састанка делегација, на заседању су разматрана актуелна питања из најважнијих области билатералне сарадње две земље као што су трговина, енергетика, пољопривреда, грађевинарство и инфраструктура, здравство, одбрана, иновације, високе технологије и друге.

Министар Поповић истакао је да је Русија увек била најближи пријатељ Србије и додао да се то најбоље види сада када је Србија, захваљујући Русији, током највеће енергетске кризе у Европи, постала транзитна земља за гас који из Русије тече ка Европској унији.

Он је нагласио да је са Борисовим разговарао о допремању гаса у Републику Србију и да је од руског колеге добио потврду да Русија има намере да Србији обезбеди најбоље услове по питању количине и цене гаса.

„Русија је показала да је њен интерес суверена и економски снажна Србија. То је потврђено тиме што наша земља једина у Европи производи руску вакцину Спутњик В, а такође и улогом транзитне земље за руски гас који се допрема у Европску унију“, рекао је Поповић.

Како је истакао министар, обе ове улоге утичу на јачање позиције Србије у међународној заједници, као и на јачање капацитета Србије да се у будућности још успешније бори за заштиту својих најважнијих националних и државних интереса.

Он је истакао важност даљег унапређења економских односа две земље који ће бити засновани на стратешким основама.

Поповић је захвалио Руској Федерацији и председнику Владимиру Путину на подршци Републици Србији по питању Косова. „Резолуција 1244 и Устав Републике Србије гарантују очување Косова у границама Србије. Чврсто ћемо се држати ових докумената уз подршку наших руских партнера“, рекао је Поповић.

Он је закључио да је Србија војно неутрална држава која никада неће постати члан НАТО пакта.

Заменик председника Владе Русије Јуриј Борисов истакао је да Србија и Русија имају динамичну политичку сарадњу и да је заседање било конструктивно, посебно по питању развоја привредних и економских односа две земље. „Успели смо да обновимо робну размену и доведемо је на ниво пре пандемије. Радили смо на завршетку гасовода и обезбеђивању енергетске сигурности Србије, али и отварању нових смерова сарадње, који ће донети нове приходе Републици Србији“, истакао је Борисов и додао да Србија и Русија имају братске односе, те да се радује даљим плановима за унапређење односа.

Опције за дељење поста