Srpska narodna partija

МИНИСТАР ПОПОВИЋ САСТАО СЕ СА МИНИСТРОМ ГЕОРГИАДИСОМ

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије, др Ненад Поповић, одржао је састанак са Адонисом Георгиадисом, министром за развој и инвестиције Републике Грчке. Tом приликом изражена је обострана спремност да Србија и Грчка, у блиској будућности, остваре виши степен сарадње у области иновација и нових технологија.

Имајући у виду успех досадашње сарадње, као и чињеницу да Република Србија наставља са применом економске политике која има за циљ привлачење инвестиција у српску привреду, уз посебан акценат на стартап компаније и њихово финансирање кроз инвестиционе фондове, истакнуто је да је продубљивање сарадње у области иновација најбољи начин за једнако успешан наставак партнерства.

Укупна трговинска размена у 2021. години износила 636 милиона евра. Извоз Србије у Грчку је износио 234 милиона евра, а вредност увоза из Грчке 402 милиона евра.

Током 2022. године, настављен је тренд раста, а у периоду од јануара до јула, спољнотрговинска размена две земље износила је 480 милиона евра.

Република Грчка је тренутно један од највећих инвеститора у Србији, са укупном вредношћу инвестиција од 2,2 милијарде евра. На територији Републике Србије регистровано је око 600 активних привредних субјеката из Грчке, те постоји значајан потенцијал за проширење и јачање постојеће сарадње.

Министар за иновације и технолошки развој се захвалио саговорнику на принципијелној подршци коју Грчка пружа Србији у очувању њеног територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова и Метохије.

Опције за дељење поста