Srpska narodna partija

МИНИСТРИ ПОПОВИЋ И РЕШЕТЊИКОВ ОДРЖАЛИ СУСРЕТ КОПРЕДСЕДНИКА МЕЂУВЛАДИНОГ СРПСКО-РУСКОГ КОМИТЕТА

Popovic-Resetnjikov-0909-2022

Министар у Влади Републике Србије и копредседник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић одржао је састанак са новоименованим копредседником руског дела Међувладиног комитета Максимом Решетњиковим, министром за економски развој Руске Федерације.

Министар Поповић честитао је министру Решетњикову на новој функцији и изнео уверење да ће својим залагaњем у оквиру Међувладиног комитета, једнако успешно и одговорно као његов претходник, допринети унапређењу српско-руске сарадње.

Министри су разговарали о економским односима Србије и Русије, који константно јачају, као и о правцима њиховог даљег развоја.

Заједнички пројекти Србије и Русије и интезивна билатерална сарадња, у великој мери доприносе економском напретку Србије, истакао је министар Поповић.

Током сусрета, Поповић и Решетњиков су изразили задовољство порастом обима спољнотрговинске размене Србије и Русије. 

Трговинска размена Србије и Русије током 2021. године износила 2,8 милијарди долара, што је раст од 13% у односу на 2020. годину.

Извоз Србије у Русију је износио близу милијарду долара, а вредност увоза из Русије у Србију 1,8 милијарди долара. Овакав развој трговинских односа резултирао је тиме да Русија постане 4. спољнотрговински партнер Србије, навео је Поповић.

Тренд раста је настављен и током ове године. У периоду од јануара до јула 2022. године, трговинска размена две земље износила је 2,4 милијарди долара, што представља повећање од чак 56,94% у односу на исти период прошле године.

Уверен сам да ћемо, уз подршку председника Александра Вучића и Владимира Путина, одржати контиунитет јачања економске сарадње Србије и Русије, рекао је Поповић.

Поповић се захвалио Руској Федерацији на подршци коју пружа Србији у вези са очувањем њеног територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова и Метохије, као и на томе што са великом пажњом прати тренутну ситуацију на Косову и Метохији и поновио став Владе Републике Србије да Србија неће уводити санкције Русији.

„Ценимо став српских партнера – ви чувате самостални став у тешкој актуелној ситуацији“, закључио је министар Решетњиков.

Опције за дељење поста