Srpska narodna partija

Министар Поповић: Руски експерти задовољни капацитетима Торлака, прва фаза производње „Спутњик Ве“ прелиминарно одобрена

„Посета руске делегације коју чине највиши представници Министарства индустрије и трговине Руске Федерације, Руског фонда директних инвестиција, као и Државног института за лекове задовољни су оним што су данас имали прилику да виде овде на Институту „Торлак“ и можемо рећи да је прва фаза производње руске вакцине „Спутњик Ве“ на територији Србије прелиминарно одобрена“, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, приликом обиласка Института Торлак са представницима руске делегације.

Како наводи Поповић, прва фаза производње би укључила транспорт супстанце из Русије, пуњење ампула на Торлаку, као и паковање и дистрибуцију у Србији  и региону.

„Према оцени руских експерата, овај процес може да се реализује у наредна два до три месеца“, рекао је Поповић.

Он је оценио да друга фаза производње, која се још стручно назива и „пуним циклусом производње“ вакцина на Торлаку подразумева долазак друге групе руских експерата.

„Ово је тек прва посета руских стручњака Торлаку. У наредних 10 до 15 дана очекујемо долазак руских стручњака чија је експертиза „дубока производња“ и развој вакцине од најраније фазе, како би са специјалистима Института „Торлак“ определили све оне технолошко-техничке капацитете који су потребни за производњу ове вакцине у Србији“, рекао је министар.

Како каже Поповић, треба имати у виду да је неопходна и опрема која се поручује из иностранства.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посебно је нагласио значај вакцина којима се штити здравље и живот грађана, али, како наводи „вакцине су нам важне да што пре изађемо из пандемије и наставимо економски раст по којем је Србија лидер у Европи“.

Министар за иновације и технолошки развој је указао на то да би производњом ове вакцине на својој територији Србија обновила суверенитет у производњи вакцина, што ће, према његовим речима, у будућности бити све важнија област у остваривању геополитичке равнотеже у свету.

Опције за дељење поста