Srpska narodna partija

РУСКИ И СРПСКИ ЕКСПЕРТИ У БЕОГРАДУ О ПРОИЗВОДЊИ СПУТЊИК ВЕ

Делегације Србије и Руске Федерације одржале су данас у Београду први састанак поводом утврђивања могућности за производњу вакцине „Спутњик Ве“ у Србији.

Руску делегацију, коју је предводио амбасадор Русије у Србији Александар Боцан – Харченко, чинили су представници руског Министарства индустрије, Фонда за директне инвестиције и руске Агенције за лекове, док су у српској делегацији, коју је предводио министар за иновације и технолоки развој Ненад Поповић, били и представници Института „Торлак“.

Поповић је после састанка казао новинарима да ће се сутра у Институту Торлак обавити први експертски разговори и навео да је за прву фазу, за коју је утврђено да постоје могућности када је реч о производњи вакцине у Србији, односно за транспорт супстанце, пуњење, паковање и диструбицију у нашој земљи, потребно од два до три месеца.

Истакао је да је за пун циклус производње потребно девет до 10 месеци и подсетио да је председник Александар Вучић већ казао да ће наша земља уложити у нове погоне и нову опрему који би задовољили све стандарде а са циљем да се вакцина спроводи код нас.

Вакцина „Спутњик Ве“, како је навео Поповић, из наше земље била би дистрибуирана и у регион, али и у земље Европе.

„На овај начин Србија би била прва земља у Европи која производи вакцину “Спутњик Ве“ у својој земљи“, казао је Поповић и навео да је седам земаља, међу којима су и Немачка, Чешка, Аустрија, изразиле жељу да се почне са производњом у нашој земљи.

Подсетио је да је испитивање могућности за производњу вакцине „Спутњик Ве“ у Србији договорен током разговора два председника – Александра Вучића и Владимира Путина.

Амбасадор Боцан-Харченко истакао је да од самог почетка борбе против ковида у Русији није постојала дилема да ли са Србијом треба раме уз раме да се боре против пандемије и то због односа две земље, два народа.

Изразио је задовољство одржаним првим састанком две делегације, за који је рекао да је састанак упознавања, а да ће садржајни састанак – на екпертском нивоу бити одржан сутра.

„Отвара се нова фаза сарадње – испитивање могућности производње вакцине „Спутњик Вe“ у Србији. Производња вакцина ће обезбедити да Србија производи и за друге земље у региону и Европи, што је од изузетне важности“, казао је Боцан – Харченко.

Према његовим речима, Русија је отворена и спремна да пружимо технологију и помоћ у производњи вакцине, што јасно показује, додаје, да Русија не размишља када је реч о вакцини и борби против ковида о глобалном супротстављању и надметању.

„Наш циљ је да имамо пријатеље, заједнички однос и сарадњу у борби против вируса короне. “Спутњик Ве“ је на разматрању у ЕУ и надамо се да ће то ићи својим редом, без политилизације и да ће бити виђена као најбезбеднија и најефикаснија вакцина“, казао је амбасадор.

Додао је да је то један од разлога, поред пријатељства и узајамног поверења, што је руска вакцина најпопуларнија у Србији.

Директорка Института „Торлак“ Вера Стоиљковић подсетила је да је пре две недеље српска делегација била у посети у Русији, у фабрици где се производи вакцина, и истакла да су се тада сагласили и уверили да постоје могућности да се уз трансфер технологије и знања вакцина „Спутњик Ве“ може производити у Србији.

„Торлак има технологију и стручњаке који могу да одговоре том задатку“, казала је Стоиљковић.

(Извор: Танјуг)

Опције за дељење поста