Srpska narodna partija

Јован Палалић: Република Србија ће развијати односе са ОДКБ

 „Република Србија, као војно неутрална држава, настоји да континуирано промовише свој безбедносни систем како би остварила најефикаснији одговор на изазове, ризике и претње безбедности“, истакао је генерални секретар Српске народне партије и народни посланик Јован Палалић на онлајн седници Комисије за политичка питања и међународну сарадњу Парламентарне скупштине организације уговора колективне безбедности (ОДКБ).

Он је подсетио да је 27. децембра 2019. године Народна скупштина Републике Србије усвојила Стратегију националне безбедности, највиши стратешки документ, који штити националне вредности и интересе Републике од изазова, ризика и претњи до безбедности у свим областима живота инвалида.

„Њене полазне тачке су очување суверенитета и територијалног интегритета, војна неутралност, брига за српски народ ван Републике Србије, европске интеграције и ефикасна правна земља“, навео је Палалић.

Он је истовремено напоменуо да Република Србија проширује и продубљује свој постојећи ниво сарадње са ОДКБ ради промоције глобалне стабилности и безбедности у складу са политиком војне неутралности.

Заступник посматрача у Парламентарној скупштини ОДКБ нагласио је да су политички односи са земљама ОДКБ засновани на историјским пријатељствима традиционално добри, а према многим проценама – и даље најбољи.

Јован Палалић је у свом говору истакао да Министарство одбране Републике Србије настоји да развије и додатно унапреди сарадњу са ОДКБ, као и билатерална партнерства са земљама чланицама. Он је подсетио да је Република Србија изразила намеру да добије статус посматрача или партнера у ОДКБ како би се створили услови за учешће припадника и јединица Војске Републике у вежбама ОДКБ.

Посланик Народне скупштине Републике Србије још једном је нагласио да ће Република Србија промовисати узајамно поверење у ОДКБ ради остваривања заједничких циљева и промоције глобалне стабилности и безбедности, у складу са политиком војне неутралности.

Подсетимо да је Народна скупштина Републике Србије посматрач у Парламентарној скупштини Организације за колективну безбедност од 2013 године.

Опције за дељење поста