Srpska narodna partija

Министар Поповић: Индустријски парк Михајло Пупин створиће од Београда европски Шенжен

„Заједно са нашим кинеским партнерима формираћемо у Београду најиновативнију и технолошки најнапреднију економску зону у Европи. Индустријски парк Михајло Пупин у Борчи, направиће од Београда нови, европски Шенжен“, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић на међународној онлајн конференцији на којој су компанијама из Кине и Европе представљени потенцијали за улагање у индустријски парк Михајло Пупин у Београду.  

Министар за иновације и технолошки развој каже да је примена концепта индустријских паркова Кину довела на лидерску позицију у подручју иновација и индустријског раста.

Поповић је нагласио да су имплеметацијом идеје Појас и пут креирани темељи континуираног развоја веза између Кине и остатка света, а да је Србија један од најважнијих партнера Кине у оквиру пројекта Појас и пут у Европи.

 „Ми имамо могућности да модел иновационог раста Кине применимо и код нас, јер је Србија земља у којој се иновације и нове технологије изузетно вреднују“, рекао је Поповић и додао да Србија, иако мала земља за кинеске појмове, са 7.5 милиона становника, има фантастичан извоз  ИТ производа и услуга који премашује две милијарде евра.

Министар Поповић напомиње да је Влада Републике Србије препознала иновације као кључни фактор развоја привреде и улагањем у инфраструктуру омогућила трансфер знања у привреду.

„Желимо да индустријски парк Михајло Пупин у будућности буде главна дестинација за инвестиције из Кине и кључна тачка индустријске и технолошке сарадње наше две земље, одакле ћемо у будућности остваривати заједнички економски утицај на целу Европу“, закључио је Поповић.

Поповић је указао да пријатељство Србије и Кине осим економске, има и важну политичку димензију.

„Кина принципијелно подржава територијални интегритет и суверенитет Србије по питању наше јужне покрајине Косово, док Србија пружа недвосмислену и доследну подршку политици „једне Кине“, навео је министар Поповић.

Министар се захвалио Кини на помоћи коју је ова земља пружила Србији у времену пандемије корона вируса. „Пријатељи се познају у невољи, а Кина је тиме потврдила челично пријатељство наша два народа које су изградили председник Кине Си Ђипинг и председник Србије Александар Вучић. Будите уверени да ће Србија увек бити лојалан партнер Кини“, рекао је Поповић.

На онлајн конференцији учествовали су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, представници Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије, као и преко 200 представника компанија из области аутомобилске индустрије, машинства, електронике, индустрије прераде хране, као и бројни стручњаци из области иновација, истраживања и развоја, вештачке интелигенције, електронске трговине и др.

Опције за дељење поста