Srpska narodna partija

Венци поводом 75. Годишњице од победе савезника у другом светском рату

БЕОГРАД, 8. мај 2020Свечаним полагањем венаца на Споменик ослободиоцима Београда и цвећа на Споменик Црвеноармејцу данас је почело обележавање 75. годишњице победе савезника у Другом светском рату.

Венце су положили министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и директорка Руског дома у Београду Надежда Кушченкова.

Поповић је након полагања венаца рекао новинарима да су наше баке и деке пре 75 година дали своје животе и победили фашизам и нацизам, највећу пошаст у 20. веку, заједно са Русима.

Подсетио је да је Русија дала највећи број жртава у Другом светском рату, а пропорционално броју становника Србија одмах за њом.

“Они су дали своје животе да би ми данас лепо живели, а наш дуг је да се тога сећамо. Зато сваког 9. маја корачамо у Бесмртном пуку, ове године нећемо корачати, али ћемо бити са фотографијама у својим кућама, бићемо на онлајн конференцији и трудићемо се да овај дан још лепше прославимо”, рекао је Поповић.

Према његовим речима, 9. мај је прослава највеће победе у 20. веку, а Срби и Руси су победници, јер су, како каже, ослободили целу Европу.

Заменик градоначелника Горан Весић казао је да се свет не бори са вирусом корона, данас би читав свет, а посебно Москва и Београд, славили 75. година победе над фашизмом.

“Нажалост, ситуација је таква да та прослава није онако свечана како би требало да буде, али то не значи да ми не треба да обележимо тај дан и да не треба да се сећамо тог дана”, рекао је Весић и додао да је ситуација другачија данас би био одржан Бесмртни пук.

Каже да је обавеза нашег народа да се сећамо 9. маја и да не дозволимо ревизију историје, као и да не дозволимо да се после 75 година они који су уништавали свет и правили концентрационе логоре приказују као хероји, а они који су били жртве приказују као злочинци.

“Зато сећањем на овај дан, на све дане и славне борбе против фашизма ми уствари чувамо сећање на славну историју и спречавање да се поново деси ревизија историје”, рекао је Весић.

Амбасадор Боцан-Харченко каже да су данас почеле манифестације и догађаји поводом 75. годишњице велике победе, додајући да је 9. мај велики празник, дан сећања, туге и великог поноса на хероје који су ослобађали Совјетски савез, Југославију, па и већи део Европе од нацизма.

“Због тога ми поносно са Србијом и српским народом славимо и сећамо се заједничке борбе у току Другог светског рата, па све до данас и нема никакве сумње да ће тако бити и убудуће”, рекао је амбасадор.

Додао је као што су тада српски и руски народ били “раме уз раме” у борбама, тако су данас у политичкој борби да не дају шансу за фалсификовање историјских догађаја.

“Рекао бих да су такви покушаји највећи злочин и нећемо дозволити некоме да одузме нашу прошлост и наш понос”, истакао је Боцан-Харченко.

 (Извор: Танјуг)

Опције за дељење поста