Srpska narodna partija

Поповић: Србија слави дан победе, памтимо наше жртве

БЕОГРАД-МОСКВА, 07. мај 2020 – ”Србија и српски народ славе Дан победе као један од највећих празника у нашој националној историји. То је празник слободе и мира. Празник сећања на херојство наших предака који су дали своје животе да би Европа и свет данас живели у слободи”, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој на међународној онлајн конференцији коју су, поводом Дана победе, организовали Савет Федерације Русије и Међународна информациона агенција ”Русија данас”.

Поповић је оценио да су Руси и Срби највише страдали у Другом светском рату.

”На овај велики јубилеј, 75 година од Велике победе, треба да се присетимо улоге коју су наше деде и бабе имали у уништењу Хитлерове немачке. Руси су највише страдали, а одмах после њих, пропорционално броју становника, Срби”, рекао је Поповић, који је уједно и председник Фондације Бесмртни пук Србија.

Он је истакао да су Срби и Руси ”изградили својим костима и крвљу темеље на којима почива савремена Европа”.

”Зато нико не може да каже да Руси и Срби нису део Европе”, рекао је Поповић.

Он је упозорио да многи данас покушавају да прекрајају историјске чињенице.

”Желе да агресоре представе као жртве, а жртве као агресоре. Не смемо им то дозволити. Зато треба да славимо Дан победе док смо живи. И ми и наша деца, а после наше деце, наши унуци”, рекао је Поповић.

Он је навео да је у Србији Дан победе посебно значајан празник.

”Руска Црвена армија је ослободила од нациста наш главни град Београд и донела слободу целој Србији. Поносни смо на нашу историју и везе са Русијом”, рекао је Поповић.

Он је истакао да се у Србији сваке године успешно одржава манифестација Бесмртни пук, који је, према његовим речима, најмасовнија ван Русије.

”Обнављамо споменике руским ослободиоцима, улице у нашем главном граду носе имена по херојима рата – маршалу Жукову, генералу Жданову, маршалу Бирјузову, маршалу Толбухину, а ове године, Београд ће добити и споменик Вечне ватре – симбол победе, слободе и заједништва српског и руског народа”, рекао је Поповић.

Он је најавио да ће поводом великог јубилеја, 75 година од Велике победе, на иницијативу председника Републике Србије, Александра Вучића, Пошта Србије штампати поштанске маркице са симболима Дана победе.

“На крају, у име Владе Републике Србије и српског народа, желим да се захвалим братској Русији на пријатељству и савезништву које траје вековима. Хвала председнику Русије Владимиру Путину на принципијелној подршци коју Русија пружа Србији по питању Косова”, рекао је Поповић.

Он је завршио своје обраћање поздравом “срећан Дан победе!”.

На онлајн конференцији посвећеној великом јубилеју, 75. годишњици Велике победе у Другом светском рату, учествовали су Валентина Матвијенко, председница Савета Федерације Русије, Константин Косачов, председник Одбора за спољну политику Савета Федерације Русије, председници парламената Белорусије, Јерменије, Киргизије, Молдавије, Азербејџана, Узбекистана, чланови парламената Украјине, Казахстана, Таџикистана, посланици Европског парламента из Литваније, Словачке, Естоније, као и представници политичких партија из Бугарске, Литваније и Грузије.

Опције за дељење поста