Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ: РУСКА ВАКЦИНА „СПУТЊИК ВЕ“ СА ИНСТИТУТА ТОРЛАК ОД ДАНАС У УПОТРЕБИ

БЕОГРАД, 22. октобра – Вакцине Спутњик Ве произведене на Инстутуту “Торлак” у Београду, данас су добиле дозволу за употребу од националног регулатора Агенције за лекове и медицинска средства, потврдио је за Танјуг министар у Влади Републике Србије Ненад Поповић.

“То значи да ће вакцине Спутњик Ве ”мејд ин Србија” од данас почети да се користе на вакциналним пунктовима широм Србије”, рекао је Поповић, који је и председник Медувладиног комитета за сарадњу са Русијом.

Он је истакао да је до сада на Институту Торлаку произведено близу 1,5 милиона доза вакцина Спутњик Ве, а да ће до краја године бити произведено најмање четири милиона доза.

“Када надлежни органи процене да у Србији имамо довољно руске вакцине за сопствене потребе, државно руководство, на челу са председником Вучићем, донеће одлуку о извозу вакцине Спутњик Ве ван граница наше земље. Србија је данас довољно снажна да помаже другим земљама у окружењу и Европи”, рекао је Поповић.

Он је подсетио да је производња вакцине Спутњик Ве на Институту Торлак започела у јуну ове године, када су председници Александар Вучић и Владимир Путин, заједнички означили почетак производње у Србији.

Србија је, додаје, прва и једина земља у Европи која производи вакцину Спутњик Ве.

“Захвални смо нашим руским пријатељима на спремности да са нама поделе знање и технологије неопходне за производњу ове вакцине. Оно што је за друге земље строго чувана тајна, Русија је са нама била спремна да подели када нам је то било најпотребније. Тако то раде прави пријатељи и ми им то никада нећемо заборавити”, рекао је Поповић.

Директорка Института за онкологију и радиологију Србије др Даница Грујичић данас ће прва примити вакцину Спутник В произведену у Србији.

Извор: Танјуг

Опције за дељење поста