Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ И КЕРН ПОТПИСАЛИ ПИСМО О НАМЕРАМА ЗА ОСНИВАЊЕ ЕВРОПСКОГ РЕГИОНАЛНОГ ИНОВАЦИОНОГ ХАБА У СРБИЈИ

EIT

Министар за иновације и технолошки развој др Ненад Поповић и директор Европског института за иновације и технологију (ЕИТ) Мартин Керн, потписали Писмо о намерама за оснивање Европског регионалног иновационог хаба (EIT Community RIS Hub) у Србији.   

Директор ЕИТ-а, господин Мартин Керн рекао је: „Као највећи европски иновациони екосистем, радујемо се јачању сарадње са Републиком Србијом у подршци  стартаповима, предузетницима и студентима да брже имплементирају своје иновације”

Он је додао: „ЕИТ заједница је већ присутна у српском иновационом екосистему, и до краја 2020. године усмерила је преко 1,2 милиона евра подршке локалним бизнисима и иновационим пројектима у протеклим годинама, што је резултирало са преко 9 милиона евра повећања у инвестицијама. Радујемо се оснивању новог „EIT Community RIS Hub-а“ кроз који ће се ова подршка повећати, и омогућити српским иноваторима бољи приступ европским фондовима и могућностима за сарадњу.“

„Потписивањем Писма о намерама, интензивирамо веома успешну сарадњу Србије са Европском Унијом у области иновација и високих технологија“, изјавио је министар у Влади Републике Србије др Ненад Поповић.

„Писмо о намерама одобрили су Европска комисија и Влада Републике Србије, што указује на спремност обе стране за укључивање Србије у концепт Регионалне иновационе шеме ЕИТ-а. Европски регионални иновациони хаб, биће кровна институција за ангажовање великог броја српских учесника у активностима ЕИТ заједнице у Европи“, истакао је Поповић.

Ова организација ће промовисати активности Европске Уније и могућности сарадње у области иновација, предузетништва и технологија, и омогућити члановима иновационог екосистема Србије приступ широкој ЕИТ заједници

Опције за дељење поста