Srpska narodna partija

Поповић и Боцан-Харченко: Развој још чвршће економске сарадње у будућности

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко разговарали су данас у Београду и том приликом потврдили спремност две земље да развијају још чвршћу економску сарадњу у будућности.

Поповић је истакао да ће криза изазвана корона вирусом утицати на промену стања у економији у целом свету, што према његовим речима, још више упућује Србију и Русију на развој најближе могуће економске сарадње.

“Србија је једина земља на свету која може да извози у Русију и земље Евроазије без царина. То је тржиште од преко 200 милиона људи. Залагаћу се да више промовишемо ту могућност нашим привредницима у будућности. Многе европске земље, као што су Немачка, Италија, Француска, Аустрија, упркос санкцијама ЕУ према Русији, чине све да буду што присутније на руском тржишту. Томе треба да тежи и Србија“, рекао је Поповић.

Он је позвао руске компаније да још више улажу у Србију, која је, како наводи министар, лидер у привлачењу инвестиција у целој Европи.

„Верујем да ће се тај тренд наставити и у наредним годинама, јер Србија пружа бројне погодности за стране инвеститоре, градимо аутопутеве и регионалну путну мрежу, имамо одличне инжењере и техничке кадрове, као резултат програма дуалног образовања. За руске компаније је Србија посебно интересантна јер не постоје царине за извоз робе на тржиште Европске уније“, навео је Поповић.

„То је шанса за Србију, али и за Русију“, истакао је министар.

Он је изразио задовољство због одличних политичких односа две земље, које је потврђено присуством председника Србије Александра Вучића на паради у Москви поводом обележавања 75. годишњице великог празника Дана победе.

„Захваљујући председнику Вучићу и председнику Путину, односи две земље најбољи су у новијој историји и очекујем да ти односи у будућности само јачају. То је оно што жели народ Србије“, рекао је Поповић.

Министар је додао да никакви покушаји и пропаганда појединаца, ма којој политичкој опцији припадали, а чега смо сведоци ових дана, неће успети да покваре пријатељство Србије и Русије, јер је српски народ прозрео њихове намере.

Амбасадор Русије у Србији изразио је задовољство одличним политичким и економским односима две земље. Он је навео да је Русија посвећена јачању сарадње у свим гранама привреде.

Министар Поповић захвалио је амбасадору Боцан-Харченку на принципијелној подршци коју Русија пружа Србији у очувању територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова и ставу да је компромис за Косово могуће постићи само у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Опције за дељење поста