Srpska narodna partija

НА СВЕЧАНОЈ СЕДНИЦИ ГЛАВНОГ ОДБОРА СРПСКЕ НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ УСВОЈЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА О НАЦИОНАЛНОЈ КОНЗЕРВАТИВНОЈ ПОЛИТИЦИ

Полазећи од чврсте опредељености да у сложеним унутрашњим и међународним околностима сачувамо слободу и независност Србије и самосталност у вођењу државне политике, разумевајући изазове који нас чекају у одбрани територијалног интегритета, традиционалних вредности, наше вере, породице и опстанку нашег народа у региону, верујући  да је обнова суверенитета у важним стратешким областима једини гарант опстанка и независности, свесни историјске одговорности ове генерације Срба да остављено нам наслеђе од предака сачувамо и умножено предамо наредној генерацији Главни одбор Српске народне партије доноси

ДЕКЛАРАЦИЈУ О НАЦИОНАЛНОЈ КОНЗЕРВАТИВНОЈ ПОЛИТИЦИ

Устав

 Члан 1.

Следећи историјски развој модерне српске државе, од ослободилачких устанака Карађорђа и Милоша, све до победничке, демократске и независне државе, ми ћемо нашу Србију градити као уставну, демократску и слободну европску државу, засновану на јаким и независним институцијама и слободама и правима свих њених грађана.

Слобода

Члан 2.

Слобода је највиша вредност српског народа без које није могуће замислити живот појединца, породице и нације. Изградњом јаке демократске државе и њених институција и мудром државом политиком сачуваћемо државну независност и слободу. Снажним економским развојем и одговорном социјалном политиком обезбедићемо материјалне услове за снажну и слободну српску породицу. Поштовањем свих зајaмчених права и слобода и стварањем услова да сваки појединац има могућност да успе у друштву сагласно својим способностима и својим одлукама, створићемо Србију слободних грађана.

Српска православна црква

Члан 3.

Србија је од својих почетака стварана на темељима хришћанске православне  вере и независне Српске православне цркве.  Стога, наш национални духовни и морални развој у све неизвеснијој будућности треба да своја упоришта налази у непролазним вредностима хришћанске вере, уз поштовање свих других вероисповести и слободног избора сваког појединца.  Искрена и чврста сарадња државе и Цркве у свим духовним, националним и друштвеним питањима најбољи су гарант нашег националног опстанка, трајања и развоја.

Породица

Члан 4.

Породица је најважнији стуб опстанка и развоја Србије. Српска породица треба да буде материјално независна, како би деца могла да се развијају у слободне и одговорне личности, које ће својим талентима и способностима дати нов допринос развоју Србије. Породица у Србији може бити само заједница мушкарца и жене са децом, а деца као родитеље могу имати само оца и мајку. Сваки други облик породице и брака који желе да наметну Србији, попут истополних бракова, супротан је нашој традицији и нашем моралу и ми му се противимо. Такође, за нас је неприхватљиво усвајање деце од стране истополних парова.

Демографија

Члан 5.

Демографски проблем Србије, који све озбиљније прети њеном будућем развоју али и политичкој и економској снази, мора се решавати системским и свеобухватним мерама попут финансијске подршке вишечланим породицама и другим финансијским подстицајима рађања, изградњом стабилног и демократског друштва и економским развојем, који гарантују услове за опстанак, живот и заснивање породице у Србији. Неприхватљиво је и опасно решавати тежак и озбиљан демографски проблем Србије било каквим плановима насељавања страних држављана – миграната, у тренутно опустеле крајеве Србије и подстицати њихово трајно настањивање у нашој држави.

Косово и Метохија

Члан 6.

Косово и Метохија су неотуђиви део Србије сагласно нашем Уставу, међународном праву и Резолуцији 1244 Савета Безбедности УН. Србија треба доследно, стрпљиво, мудро и одлучно да води све преговоре, који се тичу положаја албанске мањине и положаја Косова и Метохије у уставним систему Србије. Спремни смо да гарантујемо највиши степен аутономије покрајине и највиши, по међународним стандардима, степен слобода и права за Албанце. Никада нећемо прихватити и признати лажну независност Косова и Метохије нити ћемо прихватити да лажна „држава“ Косово буде чланица Уједињених Нација и других међународних институција, које нису дале легалитет незаконито проглашеној независности и сепаратизму. Косово и Метохија су заувек Србија.

Срби у расејању

Члан 7.

Србија као матична држава читавог Српског народа браниће постојање, слободу, право на идентитет, веру, писмо и културу свих Срба у региону и у расејању. Финансијски ћемо подржавати породице, школске програме, културне догађаје и стипендирати даровите ученике и студенте. Јачаћемо специјалне и паралелне везе са Репубиком Српском, подржавајући је политички и економски у заштити њеног права на постојање и развој, са свим надлежностима и уставним положајем зајемченим Дејтонским споразумом. Обновићемо и продубити пријатељске и братске односе са Црном Гором, тежећи њиховом свестраном развијању за добробит читавог српског народа.

Европска опредељеност

Члан 8.

Србија је стара европска држава и неупитна је европска опредељеност Србије и Срба у државном, економском и културном развоју државе и нације. Србија жели да изградњом својих институција, правног поретка и економског система и испуњавањем свих стандарда најразвијених европских друштава буде део Европске уније. Србија не може никада прихватити да услов за њено чланство у Европској унији буде одрицање од Косова и Метохије као неотуђивог дела њене територије, нити да жртвује интересе свог народа у региону или пријатељске и одличне политичке и економске односе са Русијом. Желимо да будемо део Европе као слободна и поштована држава са Косовом и Метохијом као саставним делом Србије.

Русија као савезник и пријатељ


Члан 9.

Русија је наш историјски савезник, пријатељска земља и важан политички и економски партнер. Захвални смо Русији на доследној подршци нашем територијалном интегритету по питању Косова и Метохије. У најтежим тренуцима наше националне историје Русија је увек чврсто била уз нас, подржавајући нашу борбу за независност и борбу за слободу читавог српског народа. Са Русијом ћемо неговати тековине заједничке борбе за слободу и чврсто се супротстављати сваком фалсификовању историје и подржаваћемо се међусобно у међународним институцијама. Развијаћемо наше привредне односе кроз економско стратешко партнерство и сарадњу у високим технологијама, инфраструктури, нуклеарној науци као и у области одбране и безбедности. Искористићемо у највећој мери потенцијале Уговора о слободној трговини. Никада нећемо увести санкције Русији!

Војна неутралност

Члан 10.

Војна неутралност је трајно опредељење наше безбедносне политике. Услов самосталне државне политике је снажна војска и несврставање у војне савезе. Посебно, Србија никада неће постати чланица НАТО пакта због његове улоге у бомбардовању наше земље и подршке тзв. независности Косова. Желимо партнерске и на истом нивоу засноване односе са свим војним савезима, и са ОДКБ и са НАТО, како бисмо унапредили нашу војну моћ, ојачали безбедност државе и грађана и сачували независност.

Патриотизам

Члан 11.

Подржаћемо развој патриотског духа у нашем друштву и патриотско образовање и васпитање у образовним установама. Промовисаћемо поштовање и љубав према отаџбини, њеној химни, застави, грбу, према националној историји, култури и традицији, слободи и највишим вредностима на којима се темељи мисија Србије у историји.

Србија као земља иновација

Члан 12.

Србија ће искористити свој огромни научни потенцијал, таленат њених младих људи и висок квалитет њених универзитета да постане земља иновација, дигитализације и високих технологија, са мрежом научно индустријских паркова и брзим развојем стартап компанија. На овај начин створићемо услове за снажан економски развој, конкурентност и останак најталентованијих грађана у отаџбини.

Образовање и просвета

Члан 13.

Српска просвета добиће значајну улогу у развоју Србије већом државном финансијском подршком учитељима, наставницима и професорима, враћањем ауторитета просветног радника кроз његов другачији законски положај у просветном систему и истицањем важности њене  улоге у формирању слободних  и образованих личности.

Здравство

Члан 14.

Успешним покретањем производње вакцине СПУТЊИК В на Институту Торлак започели смо обнову нашег суверенитета у здравству. У условима пандемије корона вируса и све већих изазова по здравље наших грађана, ојачаћемо наш здравствени суверенитет још снажнијом подршком нашим здравственим радницима и здравственим  установама, поновном производњом лекова и медицинске опреме, реконструкцијом и изградњом болница и клиника али и медицинској науци, истраживању и факултетима.

Енергетска стабилност

Члан 15.

У надолазећој енергетској кризи, која ће бити дуга и изазовна, потребно је обезбедити стабилне и дугорочне изворе снабдевања гасом и електричном енергијом. Русија је наш најзначнији партнер у области енергетике и на основу одличних и искрених политичких односа омогућићемо дугорочне повољне уговоре о снабдевању гасом и тако сачувати енергетску стабилност земље. Поред подршке развоју обновљивих извора, ремонта и изградње нових хидроелектрана, ради стабилног снабдевања електричном енергијом и смањења кризних ситуација и спољне зависности, потребно је поред куповине удела у власништву у енергетским капацитетитима у суседним државама и укидање мораторијума на изградњу нуклеарних електрана и њихова изградња у Србији.

Еколошка политика

Члан 16.

Развој еколошке свести и потреба очувања природе и здравља, као и присуство у светским иницијативама о заштити животне средине мора бити праћено и свешћу о oчувању важних природних ресурса од којих зависи будућност, као што је пијаћа вода. Заштита наших извора и река мора бити један од приоритета еколошке политике, уз доношење мера којима се спречава њихово даље незаконито искоришћавање. Еколошка политика не сме постати идеологија која одвојена од стварности ограничава економски развој државе, већ се она мора градити и развијати као средство заштите здравља и очувања природних ресурса неопходних за живот грађана и развој друштва.

О Ваведењу 2021. године.

                                                                                                  Председник Главног одбора Српске народне партије

др Ненад Поповић

Опције за дељење поста