Srpska narodna partija

МИНИСТАР ПОПОВИЋ: ВАКЦИНА СПУТЊИК В НАЈЕФИКАСНИЈА У БОРБИ ПРОТИВ ОМИКРОН СОЈА

„Руска вакцина Спутњик В показала је виши ниво ефикасности у борби против Омикрон соја у односу на друге вакцине на тржишту“, рекао је министар Ненад Поповић након разговора са Александром Гинтсбургом, директором Института за вирусологију „Гамалеја“ у Москви.

Према истраживању Института Гамалеја, Спутњик В показује високу активност неутралисања вируса против варијанте Омикрон и може да обезбеди снажну одбрану од тешког обољевања и хоспитализације.

„Спутњик В је показао три до седам пута боље резултате у активности неутрализације вируса против Омикрона у поређењу са подацима других произвођача вакцина“, рекао је Поповић и додао да су ови подаци добијени на основу студија спроведених овог месеца у Европи и Африци. 

Поповић је објаснио да су ипак најбоље заштићени они који су после примљене две дозе вакцине Спутњик В примили и „бустер“ односно трећу дозу ове вакцине.

„Очекивана ефикасност после „бустер“ дозе Спутњика В против омикрона могла би да буде више од 80 одсто“, рекао је Поповић.

Он је навео да је вакцина Спутњик В развијена на основу безбедне и добро проучаване технологије током 30 година и да није повезана са озбиљним нежељеним ефектима као што су миокардитис или перикардитис.

Опције за дељење поста