Srpska narodna partija

Министар Поповић на онлајн конференцији УНДП: Иновације предуслов одрживог развоја

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић учествовао је на онлајн конференцији посвећеној тридесетогодишњици УНДП извештаја о људском развоју. Том приликом Поповић је истакао да савремена иновативна решења из области информационих технологија, вештачке интелигенције, паметних градова и биг дејта представљају кључан предуслов испуњења циљева одрживог развоја, зелене агенде и унапређења рада и живота људи.

Србија је према процени УНДП за 2019. годину сврстана у категорију земаља са веома високим степеном развоја људског друштва.

Министар Поповић је, говорећи на конференцији, на којој је представљен нови Извештај о људском развоју 2020 „Следећа граница: Људски развој и Антропоцен“, навео да је велики број иновативних решења у Србији, резултат рада паметних младих инжењера и студената.

„Кроз имплементацију њихових иновација јачамо заједницу младих, који су један од кључних фактора развоја Србије на одрживој основи“, казао је Поповић.

Поповић је навео да модели урбанизације који непосредно користе дигиталне технологије и паметни градови решавају кључне изазове урбанизације и одрживог развоја.

„Паметни градови заснивају се на интелигентним дигиталним мрежама, које повезују грађане, владе и јавне институције. Клауд апликације управљају и анализирају ове податке и претварају их у стварну интелигенцију која унапређује моделе рада и живота“, казао је он.

„Софтвери засновани на вештачкој интелигенцији доносе велике користи друштву, а машинско учење се интензивно користи за побољшање услуга и аутоматизовано доношење одлука“, закључио је Поповић.

Министар за иновације и технолошки развој је истакао да су изазови које је пред нас ставила пандемија КОВИД-19, још једном показали да решење за бројне проблеме са којима се човечанство суочава лежи у примени иновација и ИТ технологија.

Министар за иновације и технолошки развој истиче, да би делотворно реаговала на пандемијске изазове, Влада Републике Србије предузима бројне мере примењујући  савремена технолошка решења из различитих области информационих технологија, попут блокчејна, вештачке интелигенције, паметних градова.

„У марту 2020. године, непосредно након избијања пандемије, Кабинет министра за иновације и технолошки развој Републике Србије спровео је велику кампању под именом „Буди И Ти херој!“. Идеја је била да се мобилишу чланови иновационе заједнице и искористе њихови огромни потенцијали у борби са пандемијом“, навео је министар.

Како је истакао, на адресу Кабинета пристигло је више од сто педесет пријава са разноврсним решењима, од којих су неке успешно развијене и имплементиране у кратком временском интервалу.

Поред министра Поповића, на конференцији су говорили Стево Пендаровски, председник Републике Северне Македоније, Аурелиј Ћокој, министар спољних послова Републике Молдавије, Натела Турнава, министарка економије и одрживог развоја Грузије и Aшим Штајнер, администратор УНДП.

Повод за одржавање конференције је представљање новог Извештаја о људском развоју (UNDP Human Development Report 2020), са посебним фокусом на импликације на западни Балкан, Турску и земље Источне Европе и Јужног Кавказа. UNDP Извештај 2020 о људском развоју фокусира се на промену односа човека према природи и на промену живота људи у садашњости и будућности. Извештај даје и смернице које ће обезбедити да прогрес и опоравак од пандемије КОВИД-19 буде одржив на друштвеном нивоу и у погледу животне средине.

Конференцију организују Програм Уједињених Нација за Развој (UNDP), Регионална канцеларија за Европу и заједницу независних држава (CIS) – RBEC.

Опције за дељење поста