Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ: СРБИЈА ЛИДЕР У ИНОВАЦИЈАМА У ОВОМ ДЕЛУ ЕВРОПE

„Захваљујући нашим инжењерима, Србија је лидер у иновацијама и технологијама у овом делу Европе, а само прошле године извоз ИТ услуга из Србије премашио је 1,15 милијарди евра и то је први пут да је извоз ИТ услуга био већи од извоза пољопривредних производа“, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Он је данас отварајући Међународну Конференцију „Дигитализацијом до развоја за одрживу будућност у Источној Европи“ рекао да се очекује да ће извоз крајем 2019. године достићи рекордних милијарду и по евра, док би извоз ИТ услуга 2020. требало да достигне две милијарде евра.

Поповић је рекао и да су сви свесни важности коју данас има геопросторна информација, због чега је Србија успоставила сарадњу са најзначајнијим партнерима из света и Европе.

„Успоставили смо сарадњу са партнерима из Европске уније, са Европском свемирском агенцијом, руским корпорацијима Роскосмос и Глонас и кинеском националном свемирском администрацијом у области космоса, система осматрања Земље, позиционирања сателитских система, сервиса и геоинформација. То нам омогућава заједнички развој система и компоненти заснованих на савременим комсичким технологијама“, казао је Поповић.

На тродневној Конференцији која је организована у етно насељу Врдничка кула биће речи о томе како дигиталне технологије, подаци, политике и законска регулатива могу помоћи у решавању бројних сложених изазова, са којима се свет данас сусреће.

Неки од изазова су адаптација и ублажавање климатских промена и брза урбанизација, пораст природних непогода и ублажавање и решавање насилних сукоба.

О овој и бројним другим темема разговараће више од 200 експерата из 21 земље и 12 међународних организација.

Посебна пажња биће посвећена темама у вези са технолошким подстицајима дигиталној трансформацији, дигиталним подацима, добрим управљањем власништвом над земљиштем и иновативним услугама и апликацијама.

Конференцију заједнички организују Републички геодетски завод (РГЗ), Заједнички истраживачки центар Европске комисије, Светска банка, Организација за храну и пољоприрведу Уједињених нација (ФАО), Комисија експерата УН за глобално управљање геопросторним информацијама у Европи и Економска комисија УН за Европу.

Опције за дељење поста