Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ СВЕЧАНО УРУЧИО УГОВОРЕ ЗА ОТВАРАЊЕ РЕГИОНАЛНИХ ИНОВАЦИОНИХ СТАРТАП ЦЕНТАРА У УЖИЦУ, ПРИБОЈУ И АРИЉУ

„Данас додељујемо Уговоре о додели средстава за отварање Регионалних иновационих стартап центара у Ужицу, Прибоју и Ариљу, где ће будући технолошки предузетници имати најсавременију опрему и менторску подршку да развијају своје иновационе идеје“,  изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Он је, приликом свечане доделе уговора у Градској кући у Ужицу, истакао да је за отварање стартап центара у ове три локалне самоуправе опредељено укупно 139 милиона динара. “Влада Србије оваквим пројектима доказује да ради на децентрализацији иновација и иновационе инфраструктуре, која не треба искључиво да буде везана за велике градове и универзитетске центре“, рекао је Поповић.

Он је навео да ће млади који ће радити у Регионалним иновационим стартап центрима моћи своје производе и идеје да нуде не само у Србији, већ и у целом свету и да сарађују са својим колегама у иностранству.

“Потребно је да користимо принципе и искуства Израела, Америке, Финске, и многих европских држава, која су показала да су неке од најбољих стартап компанија у овим земљама потекле управо из малих средина. Желимо да млади у свим крајевима Србије имају једнаке услове за развој својих иновационих потенцијала”, истакао је Поповић.

„Будућност Србије је у иновацијама и новим технологијама. Извоз ИТ услуга расте од 30 до 40 процената годишње. Очекујемо да би извоз ИТ услуга ове године могао да премаши милијарду и 500 милиона евра“, казао је Поповић.

Он је истакао да су српски инжењери највреднији ресурс домаће привреде.

“Знање наших инжењера је нешто највредније што Србија данас има. Захваљујући њима пуни се буџет Републике Србије из којег се граде путеви, болнице, школе и обданишта”, рекао је Поповић.

Министар Поповић је уручио Уговоре градоначелнику Града Ужице Тихомиру Петковићу, председнику општине Прибој Лазару Рвовићу и председнику Скупштине општине Ариље Драгиши Терзићу.

Отварање Регионалних иновационих стартап центара део је програма подршке Републике Србије и ресорног Кабинета министра за иновације и технолошки развој. Регионалне иновационе стартап центре до сада су добили Ваљево, Пирот, Крушевац, Горњи Милановац, Зрењанин и Чачак.

Опције за дељење поста