Srpska narodna partija

МИНИСТАР ПОПОВИЋ: ПРИМЕНА КОСМИЧКИХ ТЕХНОЛОГИЈА ГЕНЕРАТОР БУДУЋЕГ ПРИВРЕДНОГ РАСТА СРБИЈЕ

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић отворио је конференцију „Иновације за будућност“ у Палати Србија и том приликом истакао да је неопходно да истраживања и наука које долазе са универзитета буду у функцији „иновационог раста српске привреде“.

„Важно је да применом нових технологија, кроз сарадњу са нашим међународним партнерима, донесемо корист српској привреди, грађанима и друштву у целини“, рекао је Поповић.

Министар за иновације је говорећи на скупу посвећеном примени космичких технологија у привреди истакао да Влада Републике Србије подржава ангажовање струке у овој области и обезбеђује трансфер знања кроз институционализацију сарадње са иностраним универзитетима.

„Србија тежи да буде земља у којој су иновације, наука и истраживања главни генератори привредног раста“, каже Поповић и додаје да држава треба да има развијене кадровске капацитете у домену примене космичких технологија, како би утицала на нове перспективе економског раста и развоја.

„Ту пре свега мислимо на коришћење космичких технологија у области пољопривреде, грађевинарства, хидрометерологије, катастра, као и примене смарт сити решења у урбаним срединама“, навео је Поповић.

Он је оценио да су космичке технологије један од главних стубова укупног технолошког развоја у будућности. „Тај развој ће бити заснован на повезаним уређајима, размени велике количине података и њиховој обради уз помоћ вештачке интелигенције“, истакао је Поповић.

Он је рекао и да космичке технологије, сателитски системи и сервиси омогућавају прикупљање великог броја података, чијом се обрадом у реалном времену обезбеђују савремене потребе економије и друштва.

„Уверен сам да ће данашњи догађај учинити помак у делу иновационог екосистема Србије који се односи на спремност људства, појединаца и тимова, да подижу своје капацитете како бисмо изградили сопствену инфраструктуру у области свемирских истраживања“, закључује Поповић.

Конференција „Иновације за будућност“ окупила је велики број ректора, декана, професора, истраживача, као и стручњака из области свемирских технологија и иновација.

У склопу конференције представљени су механизми развоја кадрова, стипендија, као и улога Универзитета у развоју предметне сарадње у овој области.

Пре конференције министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се са Аном Захаровом, директорком сектора за међународну сарадњу руске државне компаније Главкосмос, и том приликом истакао спремност Републике Србије да настави да продубљује сарадњу са руским партнерима у области развоја космичких истраживања и примени космичких технологија у бројним областима привреде.

Опције за дељење поста