Srpska narodna partija

СРБИЈА И РУСИЈА ПОТПИСАЛЕ МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ У ОБЛАСТИ ОСМАТРАЊА ЗЕМЉЕ ИЗ КОСМОСА

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и генерални директор руске државне компаније „Глонасс“ Игор Анатолијевич Милашевски потписали су Меморандум о сарадњи у примени иновација и нових технологија у области локацијско базираних сервиса.

Овим Меморандумом биће омогућен развој иновативне техничке инфраструктуре и интелигентних сервиса у области осматрања земље из космоса ради унапређења стања у бројним областима привреде и јавне управе.

„Србија жели да по узору на руске партнере развија систем сателитских и геолокацијских сервиса, а потписивање овог Меморандума омогућиће да се дигитална знања и информације размењују у корист побољшања квалитета живота обичног човека“, рекао је Поповић.

Он је истакао да ће овом сарадњом бити омогућено увођење савремених иновативних технологија у свим сегментима тржишта локацијско базираних услуга и позиционирања.

„Космичке технологије и геопросторни подаци примењују се да олакшају посао пољопривредницима, да омогуће безбеднији и јефтинији транспорт, повећају безбедност на путевима, олакшају навигацију и кретање, као и да јавне сервисе које пружају државне службе учине јефтинијим и ефикаснијим“, казао је Поповић.

Он је указао на то да је сарадња Србије и Русије у овој области усмерена на развој и унапређивање иновативних интелигентних геолокацијских система и сервиса на концептима универзалности и отворености.

„Желимо да развијамо сарадњу у овој области са партнерима из целог света, а посебно са Русијом, која је један од лидера по броју сателита са којих можемо да добијамо податке важне за бројне области пољопривреде, грађевинарства, урбанизма, метерологије, катастра, као и примене смарт сити решења у урбаним срединама „, навео је Поповић.

Опције за дељење поста