SRPSKA NARODNA PARTIJA PROTIV ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI I ZABRANI DIKSRIMINACIJE

Poslanici Srpske narodne partije glasali su protiv Predloga zakona o rodnoj ravnopravnosti i Predloga izmena i dopuna zakona o zabrani diskriminacije koje je predložilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Obraćajući se na sednici Narodne skupštine, generalni sekretar Srpske narodne partije i narodni poslanik Jovan Palalić rekao je da je Srbija država koja je zasnovana na vrednostima koje promovišu jednake mogućnosti i da je u Srbiji neprihvatljiva bilo kakva diskriminacija i nasilje i zato ne može da se složi sa nekim od obrazloženja zakona.

”Nikako ne mogu da se složim da srpski narod kao većinski, kao i svi građani Srbije, prihvata nasilje, ne osuđuje pojedinačne pojave, te da je atmosfera i kultura u društvu takva da mora da se menja promenom svesti i unošenjem odredaba, kojima po mom mišljenju, ovde nije mesto”, rekao je Palalić.

Palalić je u svom govoru ukazao na niz spornih odredaba koje ne priznaju praksu i pojedinačne slučajeve diskriminacije i krše slobode i Ustav.

”Kao što je diskriminacija pojedinačno delo, kao što je krivično delo jedan pojedinačni rat, kao što je ratni zločin akt pojedinca, ne možemo na ovaj način čitavo društvo sistematizovati da je njegova kultura takva da promoviše diskriminaciju, da je Srbija nemoderno društvo i da zbog toga treba menjati svest u svim aspektima kako je ovde navedeno u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti”, naglasio je Palalić.

On je takođe rekao da je simptomatično da nasilje koje bi trebalo da bude glavna intencija predloga zakona dolazi tek od 51. člana, a pre toga se predlog zakona bavi školskim programom, jezikom, privatnim kompanijama i stvarima koje nisu ključne.

”Moramo svi u svakom slučaju ponavljati da je Srbija društvo koje ne prihvata nikakvo nasilje, da je srpska kultura, srpska tradicija, srpska porodica takva da odbacuje nasilje. Ali, postoje pojedinačni slučajevi, a ne kolektivna odgovornost za ono što je ovde navedeno kao predrasuda koja je ukorenjena u srpskoj kulturi“, naveo je Palalić.

On je istakao da predložena rešenja nisu dobra i da je potrebno ove zakone doraditi, kako bi se odgovorilo preventivno na konkretne i pojedinačne slučajeve diskriminacije i neravnopravnosti.

„Srbija je država koja promoviše jednake mogućnosti i koja će uvek i u svakom trenutku svojom kulturom, svojom etikom, svojim moralom, osuditi nasilje,” zaključio je Palalić.

Poslanici Srpske narodne partije Jovan Palalić, Snežana Petrović i Slobodan Alavanja glasali su protiv Predloga zakona o rodnoj ravnopravnosti i Predloga izmena i dopuna zakona o zabrani diskriminacije u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Prethodno je ministar u Vladi Srbije i predsednik Srpske narodne partije, Nenad Popović, glasao protiv usvajanja ovih predloga zakona na sednici Vlade Republike Srbije posle koje su ovi predlozi zakona upućeni na raspravu u srpski parlament.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *