Srpska narodna partija

Поповић за Новости: Биће јаких притисака на Вучића око Косова

Интервју, др Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој, “Вечерње новости” 19. децембар 2020.

1.Страхујете ли да Џозеф Бајден у Белој Кући значи повратак на политику из деведестих година када је реч о односу Србије и Америке? Да ли ће Америка сада joш јаче притиснути Србију да призна Косово?

Позната је политика новог председника САД Џозефа Бајдена. То је политика која подржава независност Косова и централизацију Босне и Херцеговине на уштрб надлежности Републике Српске. Очекујем снажне притиске на Србију и председника Александра Вучића, али уверен сам да ћемо на те притиске умети да одговоримо тако да заштитимо и своје националне интересе и свој међународни положај.

2. Очекујете ли да се Мадлен Олбрајт заиста укључи у дијалог са Приштином. Могу ли ставови ње и људи попут Елиота Енгела поново да добију на значају и погоршају нашу ситуацију у преговорима?

Не искључујем могућност да личности које су познате по својим антисрпским ставовима, као што је Медлин Олбрајт, буду део Бајденове администрације. Међутим, није више исто време као деведесетих година прошлог века када су они уводили санкције и бомбардовали Србију. Нити је Србија иста, нити је наш међународни положај исти, нити је свет исти. Мислим да је Србија данас у позицији да и са својом економском снагом и својим међународним партнерствима сачува своје државне и националне интересе.

3. Колико је још дуго могуће балансирати на танкој жици? Са Запада недвосмислено поручују да се морамо усагласити са њиховом спољном политиком односно да се отргнемо из загрљаја Москве и Пекинга…

Ми слушамо став сваког од наших партнера, али увек самостално доносимо одлуке, сагласно нашим државним интересима. Србија се налази на путу европских интеграција, али наш економски и политички интерес су и најбољи односи са Русијом и Кином, посебно данас, када се притисци са Запада на нас појачавају.

4. Најновија рампа из Брисела учврстила је позиције евроскептика. Верујете ли да ће нам, ако икада приђемо њиховом прагу, из Брисела тражити да пре чланства признамо Косово?

Та, како сте је назвали „рампа из Брисела“ има свој узрок искључиво у унутрашњим проблемима ЕУ којих је све више. Сви други разлози који се наводе, само су скретање пажње са суштинског проблема, а то је питање проширења ЕУ за које не постоји воља ни међу политичким елитама ни међу грађанима у ЕУ. Ми треба да наставимо да уређујемо нашу Србију као модерну и ефикасну европску државу, јер је то наш интерес, а не зато што то тражи неко из Брисела. Што се тиче Косова, ми очекујемо такав услов. Ја сам уверен да ће српски народ у таквој ситуацији увек дати јасан одговор да је Косово заувек Србија.

5. Недавно сте као копредседник Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије боравили у Москви. Може ли „Балкански ток“ да доживи судбину „Руског тока“? Американци најављују санкције за фирме које учествују у овом пројекту…

На састанку са мојим колегом, замеником председника руске Владе, Јуријем Борисовим, разговарао сам о важним економским пројектима између наших држава, а један од њих је и гасовод „Балкански ток“. То је пројекат од изузетног значаја за Србију, за њене грађане и привреду. Свакако да Балкански ток има и важну геополитичку димензију и да је предмет спора између великих сила. Али ми треба да гледамо искључиво српски интерес. Ми ћемо до краја године завршити трасу која пролази кроз Србију и прижељкујемо да што пре кроз њу потече гас.

6. У нову владу ушли сте у фото-финишу. Да ли је то, како се говорило, због тога што је било притисака да, као неко ко важи за руског човека, не будете део власти? 

Одлука о мом уласку у Владу је одлука председника Вучића. Ја нисам “руски човек”, већ Србин који своју отаџбину и свој народ воли највише на свету. Али мислим да могу, због својих деценијских привредних активности у Русији и многих важних контаката које имам у руској политици и привреди, да допринесем још снажнијем развоју српско-руских односа.

7. Из Вашингтона и Берлина најављују потребу мењања Дејтонског споразума и то баш на 25. годишњицу његовог потписивања. Да ли видите опасност за опстанак Републике Српске?

Републику Српску је створио српски народ својом непоколебљивом вољом да буде слободан и да више никада не буде жртва геноцида. Немогуће је укинути Републику Српску, а да се не укине читав српски народ преко Дрине. Ми сада трпимо нападе јер Србија економски јача и зато што штити српски народ у окружењу. Ти напади ће се наставити. Зато морамо да будемо мудри и јединствени, и у Србији и у Републици Српској, јер само тако можемо да прођемо неповређени у олуји која нам долази. Јасан је став Србије који је саопштио председник Вучић да ће Србија чврсто бити уз свој народ, и да неће дозволити измене Дејтонског споразума које би ишле у правцу укидања Републике Српске. И у томе ћемо, сигуран сам, имати подршку Русије.

Опције за дељење поста