Srpska narodna partija

МИНИСТАР ПОПОВИЋ ЗА РТС: ВАЖНО ЈЕ ДА ПРЕД ИЗАЗОВИМА КОЈИ НАС ОЧЕКУЈУ У ОВОЈ ГОДИНИ БУДЕМО УЈЕДИЊЕНИ ОКО ЗАЈЕДНИЧКИХ НАЦИОНАЛНИХ И ДРЖАВНИХ ИНТЕРЕСА

„Недавно је завршен храм Светог Саве, најлепши храм на свету, за неколико дана ће бити откривен величанствени споменик Стефану Немањи, другом оснивачу манастира Хиландар и изузетно је важно да пред изазовима који нас очекују у овој тешкој години, сачувамо национално јединство, здравље грађана, економски развој, међународна партнерства. Бићемо изложени притисцима да са неким партнерима, а посебно са Русијом прекинемо односе, ми то нећемо урадити. Чекају нас велики изазови и у вези са Косовом и Републиком Српском,  али када смо заједно и када смо уједињени, онда све можемо“, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, гостујући на Радио Телевизији Србије.

Поповић је навео да је најважније да слушамо поуке Светог Саве и Светог Симеона, да нам је потребно национално јединство, јер када смо уједињени око заједничких националних и државних интереса Србија може све, о чему сведочи и наша историја.

Поповић је гостујући у јутарњем дневнику, рекао да је Хиландар средиште и ризница српске средњовековне културе и духовности и да су на темељима светосавља вредни монаси и људи који су били у Хиландару дали немерљив значај хришћанској цивилизацији и светској културној баштини.

„Тешко је описати осећања која вас преплаве приликом уласка у саму светињу. Узвишеност и богобојазност су оно што човека обузима када први пут улази у Хиландар, зато се каже да људи дођу у Хиландар или први пут, или се враћају цео живот“, навео је Поповић.

Говорећи о најпознатијој српској светињи на свету, министар Поповић је указао да је посебност Хиландара у томе што се овде осећа традиција, светосавски дух, да је храм намољен и пун светих речи које вековима овде одјекују.

„Манастир су 1198. основали Свети Сава и његов отац Свети Симеон, а велики значај развоју Хиландара касније су дали краљ Милутин, Свети Стефан Урош, цар Душан, династија Обреновића и Карађорђевића. Сви српски владари су у прошлости дали велики допринос, не само Хиландару, већ целој Светој Гори, па је сваки путник из Србије тамо уважен као најдражи гост“, навео је Поповић.

Он је указао на то да се посебност богослужења на Хиландару огледа у величанственом појању монахања и да је то појање једна од највећих традиција Хиландара и многих манастира на Светој Гори. Многи људи из целог света долазе да чују појање које постоји само на Хиландару и да присуствују том јединственом чину богослужења када се из ноћи прелази у дан.

Министар Поповић је навео да је имао ту част да Бадњи дан и најрадоснији хришћански празник, Божић проведе на Светој Гори са председником Александром Вучићем.

„Сам председник Вучић имао је одређену дозу треме када је приступао Хиландару, који у својој манастирској ризници чува преко 3500 икона, од којих су 1500 средњовековне, а осам је чудотворних. Најпознатија икона је Богородица Тројеручица, која се налази у главном манастирском храму Ваведења Пресвете Богородице и ту је председник имао част да буде сам у храму, где се дуго молио пред иконом Тројеручице. На Литургији је председнику Вучићу указана посебна част, да прочита Симбол Вере и Оче наш, што се указује само посебно важним гостима“, рекао је Поповић.

Министар Поповић је навео да ове године обележавамо 17 година од избијања највећег пожара у историји Хиландара, када је у ватреној стихији од 10.500 метара квадратних манастирске површине уништено преко 55%. Председник Вучић је, како наводи Поповић, обишао радове и најавио да ће учинити све да Хиландар у наредне две године буде обновљен и да засија оном светлошћу којом је одувек сијао.

Поповић је подсетио да је обнова Хиландара започета још 2006. године, две године након пожара и да је планирано да се заврши у наредних 10 година, али због смањења финансирања, веома сложених радова и бирократских препрека, то није било могуће, али је до сада урађено преко 75% радова на обнови манастира.

Министар за иновације и технолошки развој је навео да је монасима који живот на Светој гори проводе у молитви и тишини, значајно да радови буду што пре окончани, јер извођење грађевинских радова, који трају 17 година изузетно ометају монашки живот и мир на Светој Гори.

Опције за дељење поста