Srpska narodna partija

МИНИСТАР ПОПОВИЋ У АНКАРИ: ЧЕКАМО ТУРСКЕ КОМПАНИЈЕ РАШИРЕНИХ РУКУ

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се у Анкари са турским министром индустрије и технологија Мустафом Варанком и том приликом поручио да је Србија отворена за долазак компанија из Турске. „Србија чека раширених руку наше турске пријатеље. Турска има одличне инжењере и иноваторе. Желимо да створимо најбоље услове за долазак турских технолошких компанија у Србију“, рекао је Поповић.

Он је изразио наду да би у будућности Србија могла да буде место где ће српске и турске компаније заједно развијати високотехнолошке производе намењене светском тржишту.

„Највећи потенцијал за сарадњу је у областима вештачке интелигенције, роботике, блокчејна. Наше две земље имају одличне стручњаке у овим областима које данас представљају основу глобалног технолошког и индустријског развоја“, истакао је Поповић.

Министар Мустафа Варанка оценио је да је Србија важан економски партнер Турске. „Више од 800 турских компанија уложило је више од 200 милиона долара у Србију. Стратешка локација Србије као капије у Европу пружа значајну логистичку предност турским предузећима“, рекао је Варанка.

Раније данас министар Поповић посетио је „Одту текнокент“ технолошки парк у Анкари где је разговарао са лидерима успешних турских стартап компанија, а посебно оних из „гејминг“ индустрије која, према речима турских домаћина, живи у свом златном добу.

„Начин на који је Турска развила свој стартап екосистем може да послужи као пример како то треба да ради Србија“, рекао је Поповић. Он је позвао турске стартап компаније да остваре ближу сарадњу са колегама из Србије, али и да улажу у Србију која, како наводи министар, даје највећа пореска ослобођења у Европи за отварање стартап компанија и улагање у истраживање и развој.

Опције за дељење поста