Srpska narodna partija

СРПСКА НАРОДНА ПАРТИЈА И СРПСКА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОТПИСАЛЕ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ

Данас су, уочи српске Нове године, Српска народна партија и Српска демократска странка из Републике Српске потписале споразум о међупартијској сарадњи.

Том приликом, Ненад Поповић, председник Српске народне партије и министар за иновације и технолошки развој у Влади Србије, истакао је да су Српска народна партија и Српска демократска странка две идеолошки и програмски блиске партије десног центра.

„Наше основне вредности су државотворност, патриотизам, демократија, национално јединство српског народа, неговање и очување породичних вредности, националног наслеђа, заједно са технолошким развојем, иновацијама и модернизацијом друштава у Србији и Републици Српској“, рекао је Поповић.

Он је истакао је да је Српска демократска странка, заједно са народом и војском, истински оснивач Републике Српске и доносилац најважнијих одлука у њеној историји.

„Од проглашења Српске на дан Светог Стефана 1992. године, преко доношења Устава и политичког организовања српског народа у одбрани свог права на слободу и самосталност, па све до потписивања споразума о специјалним паралелним везама Републике Србије и Републике Српске, СДС је био стожер и симбол националног окупљања Срба у Републици Српској“, рекао је Поповић.

Председник СНП поновио је став да се читав српски народ одлучно противи чланству Србије и Републике Српске у НАТО пакту.

„У атмосфери великих притисака да читав српски народ, кроз одлуке Србије и Републике Српске, поступно крене путем чланства у НАТО пакт, јасно поручујемо да је српски народ са обе стране Дрине јединствен у ставу да Србија и Република Српска никада неће постати чланице НАТО пакта који је убијао нашу децу“, рекао је Поповић.

Он је указао да је позиција војне неутралности утврђена кроз одлуке Народне скупштине Србије и Републике Српске и да су те одлуке непромењиве.

Поповић је истакао да је у споразуму две партије посебно наглашено да је уставни и међународни положај јужне српске покрајине Косово дефинисан Уставом Републике Србије и Резолуцијом 1244 Савета Безбедности УН.

„Посебно је наглашено да је читаво Косово Србија и да се само тако, чврсто бранећи ову позицију, може очувати и Република Српска и српски интереси у региону“, рекао је Поповић.

Министар и председник СНП изразио је снажну и непоколебљиву подршку Српске народне партије и Српске демократске странке српској Цркви и народу у Црној Гори у борби за одбрану светиња.

„Уверени смо да пробуђени српски народ, уз снажну подршку Србије и свих Срба у региону, може да се одупре покушајима његове асимилације у Црној Гори и да сачува свој идентитет, писмо, цркву и светиње“, закључио је Поповић. 

Председник Српске демократске странке Мирко Шаровић оценио је да је потписивањем споразума и званично потврђена међупартијска сарадња која постоји већ дуго времена.

„Српска демократска странка поред заједничке сарадње, жели да шири и круг пријатељства, јер наше партије везују и снажне пријатељске везе. Овај споразум је прилика да и у будућности развијамо заједничку сарадњу и да размењујући заједничка искуства утичемо на добробит наших странака и друштва у целини“, рекао је Шаровић.

Он је истакао да рад министра Поповића на месту министра за иновације и технолошки развој у Влади Србије може да послужи као пример добре праксе за развој те области у Републици Српској, као и у читавој Босни и Херцеговини.

Шаровић је указао да ће ове године Српска демократска странка обележити јубилеј 30 година постојања.

Опције за дељење поста