Srpska narodna partija

СРБИЈА И РУСИЈА ЗАЈЕДНО ГРАДЕ ЦЕНТАР ЗА НУКЛЕАРНУ НАУКУ, ТЕХНОЛОГИЈЕ И ИНОВАЦИЈЕ У СРБИЈИ

Током посете Председника Владе Руске Федерације Дмитрија Медведева Београду, потписан је међудржавни споразум између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи на изградњи Центра за нуклеарну науку, технологије и иновације на територији Републике Србије.

Са српске стране документ је потписао министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, а са стране Руске Федерације, генерални директор Државне корпорације „Росатом“ Алексеј Лихачов.

Церемонија размене споразума одржана је у присуству председника Републике Србије Александра Вучића и председника Владе Руске Федерације Дмитрија Медведева.

Споразумом је предвиђено да у Србији буде успостављен најмодернији центар за истраживање, развој и примену нуклеарних технологија у мирнодопске сврхе у области медицине, пољопривреде, индустрије, развоја нових материјала.

Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, истакао је да је Русија спремна да нам стави на располагање своје најсавременије технологије, али још важније, знање својих најбољих експерата у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

„Успостављање овог центра у Србији допринеће развоју наше научне базе у овој области, поновном отварању катедри из области нуклеарних наука на нашим факултетима, а такође, имаће и висок значај за медицину у Републици Србији, јер ће се у овом центру производити радиофармацеутици за лечење канцерогених обољења, који се сада увозе у нашу земљу из држава у региону“ истакао је Поповић.

Он је навео да је Република Србија после 30 година паузе обновила сарадњу са Руском Федерацијом у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Генерални директор Росатома, Алексеј Лихачов, истакао је да Србија традиционално има веома велике компетенције у области мирнодопске употребе атома.

„Центар за нуклеарну науку, технологије и иновације, који ћемо заједно изградити у Србији, представља иновациони пројекат који испуњава најновија достигнућа у развоју нуклеарних технологија. У основи пројекта је наша дуготрајна сарадња у овој области, као и традиционалне везе руских и српских научника – нуклеараца. Спремни смо за најскорији почетак реализације пројекта“, истакао је Лихачов.

Опције за дељење поста