Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ: 5 Г ТЕХНОЛОГИЈА СТВАРА НОВИ ПОТЕНЦИЈАЛ У КОРИШЋЕЊУ ТЕХНОЛОШКИХ ДОСТИГНУЋА

„У доба дигиталне економије и трансформације индустрије, дигитално преобликовање добија потпуно нове оквире развојем 5г технологије. Она отвара нови потенцијал у коришћењу технолошких достигнућа“, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић на конференцији италијанских индустријалаца „Конфиндустрија“, посвећеној новим дигиталним технологијама.

Поповић каже да је код дигиталне трансформације неопходно прилагодити и унапредити постојећа, али и развити нова технолошка решења, за које до сада нису постојали услови.

„5г ће бити инфраструктура за нову генерацију технолошких иновација које ће обликовати свет у наредној деценији“, казао је Поповић.

Министар за иновације и технолошки развој наводи да ће ове технологије бити базиране на поузданoj и брзој комуникацији, док ће 5г омогућити изузетно поуздан пренос података, на десетине пута већим брзинама.

„Потенцијали примене налазе се у широком спектру индустрија, као што су „интернет ствари“, мрежа повезаних уређаја који размењују информације, паметни уређаји, сензори, индустријска опрема која користи мобилну мрежу“, каже Поповић.

Он је посебно истакао значај нових револуционарних решења у областима од аутономних возила и паметних градова, преко „смарт мануфактуринга“ и индустријске аутоматизације, па све до проширене реалности и њене примене у трговини и индустрији игара и забаве.

„Биг дејта, вештачка интелигенција и 5г технологија, промениће индустријске праксе и навике корисника“, изјавио  је Поповић.

Обраћајући се присутнима, министар је указао на то да нове технологије представљају велики пословни потенцијал за иновативне технолошке компаније, али и потребу за ресурсима у виду најбољих инжењера, уколико желе да остану конкурентне.

„Највећи потенцијал Србије лежи управо у инжењерима и информационим технологијама. Прошле године, српски ИТ извоз је достигао  1.135 милијарди евра и очекује се да до краја године, вредност извоза достигне чак 1.5 милијарди евра“, наводи Поповић.

Поповић је истакао да Србија има најбоље младе инжењере у југоисточној Европи, спремне за најкомплексније истраживачко-развојне пројекте.

„Србија је значајно унапредила свој пословни амбијент у свим аспектима. Уверен сам да ће стране компаније препознати потенцијал за улагања који Србија има и да ће кроз заједничку сарадњу академске и привредне заједнице ова сарадња ићи у прогресивном смеру“, закључио је Поповић.

Градоначелник Београда, Зоран Радојичић је изразио захвалност министру за иновације и технолошки развој Ненаду Поповић, на значајном доприносу ресорног Кабинета у области иновација и технолошког развоја у Републици Србији, као и Града Београда.

„Развој Београда у правцу паметног града је стратешки правац у којем ће се наш Град развијати. Ширење 5 г мреже је један од кључних фактора због којих паметни градови могу да функционишу, јер омогућава прикупљање, обраду и у реалном времену синхронизован одговор на различите потребе“, закључио је градоначелник.

Опције за дељење поста